Välj en sida

Matchen mot Luleå i torsdags upplever jag som en av de mest temposvaga insatserna av Rögle de senaste säsongerna. Låt vara att Luleå är ett kontrollerande och defensivt inriktat lag som sällan bjuder upp till dans i matcherna, vilket brukar ha en negativ inverkan på både fart och tempo. Men i vår hemmaborg är det vi som ska sätta an tonen och diktera villkoren, något vi inte hade förmåga att göra i just det här mötet med norrbottningarna. Rögle hade uppenbarligen beslutat sig för att spela på Luleås villkor och inte gå bort sig i onödan, men det är en typ av spelstrategi som ser ut att passa det här Rögle-laget sällsynt illa.

Resultatet blev en avvaktande, stillastående och tevksam hockey, Hade vi mer än tre lyckade passningar i rad i någon sekvens i matchen? Jag tror faktiskt inte det. Gångerna som forwards fick pucken i fart i mittzon var lätt räknade och antalet samlade, kontrollerade anfall var få. Mycket handlade istället om att dumpa puck i Luleås zon, men med avsaknad av fart, intensitet och en synkad forecheck lyckades Rögle sällan få tryck på sina motståndare. Det gör naturligtvis det svårt att skapa något offensivt och ett mål framåt på sex perioder skvallrar om att här ligger ett av Rögles grundläggande problem.

Utan fart och intensitet är det svårt att skapa chanser i SHL – inte minst mot ett välorganiserat lag som Luleå. Det lär ha gått lite sjukdom i laget de senaste veckorna, vilket självklart kan ha en negativ inverkan på både ork och energi. Vi får hoppas att det vi såg i torsdags var en tillfällighet och att Rögle snarast kan hitta en högre växel i spelet igen. Det lär behövas om inte kvalspöket ska börja jaga spelarna igen. Då måste målproduktionen komma igång, något vi kämpat med i stort sett hela säsongen.

Tidigare har mycket handlat om ineffektivitet, men nu tycker jag snarare att trubbigheten är kopplad till bristen på fart i spelet. Alldeles för många bärande spelare kämpar med både fart och form, och det är väl egentligen bara fjärdeformationen som ser ut att fungera någorlunda i match efter match. Det är såklart bekymmersamt, och som jag skrev i en tidigare krönika är det kanske dags för ledarstaben att fatta lite obekväma beslut för att få till en förändring. Att fortsätta göra samma sak och ändå förvänta sig ett annat resultat, brukar betraktas som dårskap. Nu tror jag inte att Roger & Co är dumma, men frågan är om de har modet att fatta de beslut som krävs för att få till en förändring?

Jag har inga förhoppningar om några poäng i eftermiddagens match mot Färjestad. Dels tror jag att vi får möta ett väldigt revanschsuget hemmalag, som förlorat de tre senaste matcherna hemma i Karlstad. Dels tror jag inte att vi just nu har vare sig formen eller kunnandet för att rubba ett gediget lag som Färjestad. Vi får istället rikta in oss på att försöka plocka så många poäng som möjigt mot lagen på den nedre halvan av tabellen, för att försöka hålla oss undan från plats 13 i tabellen när 52 omgångar summeras.