Välj en sida

Smällen hemma mot Linköping senast sved ordentligt i Rögle-själen. Vi var nog många som närde förhoppningar om att laget tagit sig igenom de värsta svårigheterna efter en serie stabila matcher och segrar de senaste omgångarna. Men 0-6 hemma mot ett Linköping som inte behövde förta sig nämnvärt, krossade alla de förhoppningarna tämligen brutalt. Som jag skrev i ett inlägg direkt efter matchen är vi nu tillbaka på ruta ett och frågan är hur många omgångar det tar den här gången att få någorlunda ordning på spelet igen.

Vi känner igen mönstret allt för väl från förra säsongen. Rögle hade då några perioder av riktig bra spel, med 3-4 segrar i rad, men direkt efter en sådan period kom det oftast en betydligt längre svacka. Den längsta av dem varade i 13 omgångar i januari-februari, där Rögle endast mäktade med två ynka poäng på en dryg månad. För en utomstående ter sig de här svackorna en aning märkliga och spontant känns det som om att det antingen saknas en stabil spelmässig grund att falla tillbaka på eller att en majoritet av spelarna helt enkelt inte köper det tänkta spelsystemet. Jag kan såklart ha fel i den analysen och det faktum att Eldebrink alltjämt är kvar som huvudtränare tyder ju på det.

Oavsett vilket så vill det till en ordentlig uppryckning från både spelare och tränare, där allt från engagemang, coachning och arbetsinsatsen ute på isen måste upp åtskilligt för att den här säsongen inte ska bli en karbonkopia på den förra. Då kunde tränare och sportslig ledning skylla uteblivna resultat på en osannolik otur med skador – frågan är vad man ska skylla på nu?

En klen tröst i bedrövelsen är att vi trots allt tagit två poäng mer så här långt jämfört med säsongen 2016/17. Just nu får vi försöka glädjas åt det lilla och hoppas att laget kan ta sig samman i kväll mot Linköping i Saab Arena. Mycket tyder på att Jack Connolly och Mathias From görs till syndabockar för senaste förlusten och ställs utanför laget. Ett lite märkligt beslut kan jag tycka. Connolly har absolut inte varit vass så här långt, men varken han eller From var inne på ett enda baklängesmål i Linköpingsmatchen. I min bok finns det antal andra – inte minst på backsidan – som jag hade lyft ut före Connolly (och From). Stärker det här beslutet verkligen moralen och lagandan? Mycket tveksam till det.

Samtidigt ökar konkurrensen på backsidan när Kevin Marshall ansluter efter utlåning till Oskarshamn, och han kan väl knappast få ett bättre läge att göra comeback i Rögle. Inte minst kan jag tänka mig att han vill visa att Masken & Co gjorde fel som inte gav honom chansen överhuvudtaget under försäsongen. Nu kommer han tillbaka med självförtroende och fram till nu har han varit den back som snittat mest istid i Hockeyallsvenskan. Kan tänka mig att Marshall gör debut på bekostnad av Fairchild eller Almen – det vore det rimligaste men med tanke på petningarna på forwardssidan kan man aldrig veta säkert.

Rögles nycklar i matchen:

  • Ödmjukhet. Likt förra säsongen känns det som om laget svävar iväg när det gått bra i några matcher och genast börjar tumma på arbetsinsats och speldetaljer. Har man inte lärt sig att det inte håller i den här ligan?
  • Ödmjukhet. Fler måste vara villiga att göra skitjobbet. Som Andreas Lilja påpekade i Röglesnacks intervju tidigare i veckan krävs det att alla går tillbaka till grunderna när det går lite knackigt. Det behöver inte alltid se så snyggt ut. Fler puckar mot mål och mer trafik mot motståndarmålet, brukar vara ett bra grundrecept när det går tungt.
  • Ödmjukhet. “Hjälp din kompis” borde vara ett återkommande mantra i Rögles omklädningsrum. När Rögle faller igenom beror det oftast på brister i lagspelet. Spelarna hjälper inte varandra i tillräcklig utsträckning utan det blir mest enmansshower både framåt och bakåt.

Se upp för:

  • Derek Roy. Inför hemmamatchen varnade jag för just Roy, men då kom han inte till spel p g a sjukdom. Lär vara tillbaka i kväll och kommer garanterat spetsa till LHC:s offensiv, inte minst i powerplay.
  • Bröderna Olimb. Hade bitvis lekstuga i senaste matchen och ordnade på egen hand två av de sex målen.
  • Omställningarna. LHC är inte sena att utnyttja motståndarnas misstag. Vi såg det inte minst senast när Niklas Persson och Jakob Lilja ordnade ledningsmålet i numerärt underläge.