Välj en sida

Klockan 18.00 ikväll är det äntligen dags för SHL-premiär och examensdags för säsongens Rögle BK. Man ställs mot tuffast tänkbara motstånd direkt och det ska bli spännande att se hur väl det här laget står sig mot ett av svensk hockeys främsta lag det senaste decenniet. Skellefteå är på många sätt en förebild, där jag tror att Rögle numera försöker arbeta efter en liknande modell. Förhoppningsvis är vi bara i början av den resa som Skellefteå har gjort, och då har vi många fina grönvita år framför oss. Men som framgår nedan, så här långt är det resultatmässiga övertaget massivt i Skellefteås favör.

Enligtt HD:s hockeyreporter Linus Ahlin blir det Justin Pogge som vaktar målet, vilket känns fullt logiskt med tanke på hans senaste insats mot HV71. Kolppannen kommer att få sina chanser så småningom. Däremot ser det lite annorlunda ut på såväl backsidan som forwardssidan jämfört med det lag Röglesnack levererade för ett par dagar sedan. Det mest förvånande är kanske att Samuel Jonsson troligtvis kommer att matchas med Kodie Curran, och att Bertov därmed blir sjundeback.

Jag hade räknat med att få se Ahnelöv-Curran, som spontant känns som ett mer logiskt par. Nu verkar det som att våra på pappret två bästa backar – Schira och Ahnelöv – kommer att spela tillsammans. Och att vår minst rutinerade back – Samuel Jonsson – kommer att få täcka upp för Curran. Det känns på förhand en aning riskabelt och vi kan nog räkna med att Skellefteå har scoutat detta och försöker matcha sina bästa spelare när dessa två är inne. Låt oss hoppas att Curran fortsatt ta steg i rätt riktning och att Jonsson är redo att axla ett större ansvar i det här laget.

Kedjorna ser på förhand i stort sett ut som jag förutspådde tidigare i veckan, med skillnaden att Ryfors placeras som center med Liss-Bengtsson samt att Matson axlar centerrollen med Sandin-Elvenes. Här kan man säkert också pussla lite fram och tillbaka, exempelvis att Sandin kanske hade gjort sig bättre som center med Liss-Bengtsson alternativt Bristedt-Höglander. Men nu får vi ge de här konstellationerna en chans och sen utvärdera efter matchen.

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Inledningen. Skellefteå kommer garanterat att komma ut hårt i sin hemmapremiär och försöka sätta standarden för matchen direkt. Här gäller det att Rögle är med från start och matchar hemmalagets tempo och intensitet.
  • Effektiviteten. Som i alla bortamatcher gäller det att ta tillvara de chanser som man alltid får under en match. Skellefteå har väl inte ställts på några svårare prov under sin försäsong och med många nya spelare i laget kommer deras spel inte att sitta hundraprocentigt från början. Det kommer ge Rögle chanser.
  • Defensiven. Jag känner mig inte helt bekväm med hur backsidan har formerats och det ska bli intressant att se hur väl defensiven står sig mot Skellefteås många spetsspelare. Får vi igång det lagspel som präglat många av matcherna under försäsongen, tror jag inte vi behöver vara oroliga.

Inbördes möten:

I de tolv möten som lagen spelat sedan Rögle gick upp i SHL 2015, har de grönvita förmått att ta endast en trepoängare. Den kom hemma i Lindab Arena den 24 oktober 2016 (3-2). I Skellefteå Kraft Arena är facit mycket dystert: En ynka poäng på sex matcher. Den togs den 28 december förra året, i en match som Rögle ledde med 3-0 en bit in i tredje perioden och som borde ha resulterat i en seger. Så det mentala övertaget är kompakt i Skellefteås favör.

30/1 2018: Skellefteå-Rögle 4-1
28/12 2017: Skellefteå-Rögle 4-3 O.T
2/12 2017: Rögle-Skellefteå 3-4
23/9 2017: Rögle-Skellefteå 2-7
5/1 2017: Skellefteå-Rögle 3-1