Välj en sida

På lördag kl. 18.00 släpps pucken i Skellefteå Kraft Arena i ett förväntat stekhett möte mellan Skellefteå och Rögle. Premiären är alltså bara några dagar bort och för egen del börjar den där härliga förväntan inför säsongen att växa sig allt starkare. Hur ska det gå? Var står vi i förhållande till ett lag som Skellefteå? Är den egna bågen för hårt spänd eller finns det full täckning bakom snacket? Som Rögle-supporter är man egentligen inte riktigt bekväm med uttalanden av typen “vinna SM-guld”, även om det känns radikalt annorlunda och lite mer trovärdigt den här gången. Men oavsett hur det går i inledningen, vet vi ju också att säsongen är lång och att mycket kan hända längs den 52 omgångar långa grundserieresan.

Hur kommer laget då att se ut på lördag kväll? Här är min syn på en eventuell premiäruppställning.

Målvakt
Justin Pogge (Ville Kolppanen)

Kommentar: Även om Pogge bitvis varit ojämn under försäsongen, så visade han i den sista träningsmatchen mot HV71 att högstanivån är rejält hög. Men det är den även hos Kolppanen. Inte ett helt givet val, således. Men jag tror Pogge rankar något högre i Abbotts ögon och därför får förtroendet från start. Men räkna med att de här sköna herrarna kommer att bytas av ganska frekvent mellan stolparna.

Backar
Schira-Bertov
Williamsson-Youds
Ahnelöv-Curran
Bibic

Kommentar: Det enda backparet som just nu känns mer eller mindre spikat är Williamsson-Youds. De har spelat ihop under hela försäsongen och uppenbart hittat en bra kemi. Den konstellationen tror jag inte tränarstaben rubbar på i första taget. Då är det svårare att pussla ihop övriga par. Spontant känns Ahnelöv-Curran som en bra kombo, där Ahnelöv kommer att få ta ett stort ansvar i det defensiva arbetet. Fördelen kan vara att Curran känner större trygghet med en så pass skicklig och rutinerad spelare, jämfört med att spela tillsammans med exempelvis Johnson. Det kan göra att han får bättre utlopp för sina offensiva egenskaper.

Jag tror att det blir viktigt att hantera honom rätt nu och inte sänka hans självförtroende – det här är en spelare som kommer att växa och bli bättre ju längre säsongen går. Men inledningsvis kommer det garanterat att ske misstag när han är på isen, men med Ahnelöv vid sin sida tror jag att risken minskar.
Schira-Bertov har bitvis matchats ihop i träningsmatcherna och även här har det sett stabilt ut – Bertov gjorde t ex 1+1 mot HV senast. Bibic får bli sjundeback även om jag tycker att Jonsson är bättre rent spelmässigt, men Alen har större tyngd och är lite jobbigare att möta.

Kedjor
Thomas-Brithén-Zaar
Liss-Matson-Bengtsson
Sandin-Ryfors-Elvenes
Bristedt-Andersson-Höglander
Jäger

Kommentar
Två av kedjorna känns givna (1:a och 4:e). De har successivt värkt fram under försäsongen och det ska nog mycket till för att man ska dela på dem till premiären. De övriga två är mer osäkra, även om jag tror att ovanstående kommer att ligga ganska nära laget som Abbott presenterar på lördag. Tror att kampen mellan Elvenes och Jäger om vem som ska ha en plats på fyra kedjor är ganska hård, men just nu känns det som om det är lite fördel för Ludde. Jag hoppas att han kan hitta tillbaka till den form han hade i slutet av förra säsongen, då han visade att han absolut är en stor tillgång på SHL-nivå. Och att han kan visa att han även klarar sig bra utan broder Lucas.

Så här tror jag att det kommer att se ut på lördag. Hur ser ditt premiärlag ut? Kommentera gärna mina val och leverera egna tankar kring ett kommande premiärlag.