Välj en sida

Att åka till Skellefteå och återvända hem med poäng, är verkligen ingen grönvit paradgren. Och det är väl en av de svåraste uppgifterna som finns i SHL, även om västerbottningarna vacklat en del på hemmais den här säsongen. Den enda poängen Rögle lyckats få med sig från Skellefteå Kraft Arena under de tre senaste säsongerna kom i senaste mötet den 28 december 2017, där Rögle nog borde ha tagit alla tre poängen efter att ha haft ledningen med 3-0 med nio minuter kvar att spela.

Nu väntar ett revanschsuget Skellefteå, som förlorade den senaste hemmamatchen mot Frölunda med klara 3-0. Jag såg själv inte den matchen, men rapporterna efteråt skvallrade om en fartfylld och intensiv historia där ett spetsigt och försvarsstarkt Frölunda manövrerade ut Skellefteå i deras egen hemmaborg. Jag såg Frölundas möte med Djurgården i går kväll och det är grymt imponerande att se hur göteborgarna sliter för varandra och hur svårt de gör det för motståndarlagen att ta sig in i de heta zonerna framför mål. Att återvända till Göteborg med sex poäng och 4-0 i målskillnad efter matcher mot Skellefteå och Djurgården på bortaplan, är ett styrkebesked som heter duga. Frölunda blir livsfarliga i ett slutspel!

Rögle kan nog räkna med att möta ett lika fartfyllt och aggressivt hemmalag som brukligt, och det gäller nog att kunna stå emot anstormningen de första 10-15 minuterna. Lyckas man skapa lite frustration hos hemmaspelarna, växer våra chanser ju längre matchen går. Det som oroar är att Rögles formkurva känns i vikande och jag hoppas att man kan undvika liknande svackor som man hade mot Djurgården på Hovet senast. Det gäller att snabbt hitta tillbaka till det konsekventa och enkla spel som gjorde att man plockade poäng genom att hålla nere antalet insläppta mål. Det är ingen som kan förvänta sig några poäng i dagens match, men vi kan åtminstone begära att få se en rejäl insats där varje spelare ger sitt yttersta för laget, klubben och alla dess supportrar. Det förtjänar vi, faktiskt!

Rögles nycklar i matchen:

  • Arbetsinsatsen. Som sagt, titta på hur Frölundaspelarna arbetar för varandra och offrar sig helhjärtat i varje situation. Det handlar inte enbart om skicklighet hos enskilda spelare utan även om hur mycket man är beredd att ge i arbetsinsats. När till och med en lirare som Ryan Lasch tacklar i forecheckingen, så vet man att coach Rönnberg är den som driver på för att det ska hända. Det är till den här nivån Rögle måste hitta och ta efter för att bli långsiktigt framgångsrika.
  • Disciplinen. Med OS-kedjan Möller, Lindström, Lindholm i motståndarlaget gäller det nog att hålla sig borta från utvisningsbåset så mycket det bara går. Och det går, om man bara är beredd att åka skridskor istället för att haka sig i kapp…
  • Spelvändningar. Lyckas vi stå emot Skellefteås tryck i den första halvan av matchen, kommer vi att kunna få spelvändningar och kontringsmöjligheter. Då gäller det att skärpan är på plats och att vi utnyttjar de få lägena som vi kommer bjudas på.