Välj en sida

Under fredagen fick jag de första indikationerna på att Rögle hade en rejäl värvningsbomb på gång. Det har varit allmänt känt att Chris Abbott & Co har varit på jakt efter en center under säsongen, inte minst sedan Ben Smith med framgång var en del av laget under tio matcher i höstas. Under den perioden fick Rögle ett annat djup och en bättre poängmässig fördelning mellan de två ledande kedjorna i första hand.

Men att värvningsbomben skulle vara en återkomst för Ted Brithén kunde jag faktiskt inte föreställa mig, så glädjen blev desto större när just den värvningen till slut var ett faktum under sen fredagskväll (Rögle släppte sedan officiellt nyheten kl 08.00 på lördag morgon). Bara att se Ted på isen igen i Catena Arena – mindre än ett år efter att han tog sina senaste skridskoskär här – är en närmast overklig känsla, som jag tror jag delar med väldigt många grönvita supportrar. Tillsammans med Skellefteås värvning av Per Lindholm, är det här årets håll käften-värvning i SHL. Utan tvekan hade många av våra seriekonkurenter offrat en hand för att kunna presentera något likvärdigt i sina lagbyggen.

För Rögle var detta självklart det bästa som kunde hända. Vi får tillbaka en spelare som dels är inne i matchtempo och som dels är mycket väl förtrogen med lagets spelsystem. Ted känner dessutom stora delar av laget, så startsträckan för hans vidkommande lär bli kort. Jag kan även tänka mig att han personligen är extra “revanschsugen”, även om han inte har något han direkt behöver bevisa. Inte minst tror jag att den här pusselbiten kommer att lyfta Rögles redan starka offensiv ytterligare några nivåer, och inte minst fördela poängproduktionen på ett lite mer balanserat sätt.

För här har vi ett av Rögles få “problem” den här säsongen, att laget varit extremt beroende av kedjan med Ryfors, Zaar och Everberg. Med Brithén i laget är jag övertygad om att vi kan komponera ihop två helt jämnbördiga kedjeformationer, och fördela poängproduktionen på ett mer balanserat vis. I fortsättningen kommer vi inte att vara lika beroende av en enda kedja, samtidigt som Rögles powerplay kommer att få ytterligare en dimension med Brithén som playmaker i den spelformen.

Tittar man på Rögles poängproduktion bland forwards hittills den här säsongen, så har Ryfors, Zaar och Everberg svarat för 47 procent av alla mål och assists. Befintliga forwards i laget (exkl. Brithén, alltså) har tillsammans gjort 96 mål och 126 assists. Av dessa har förstakedjan svarat för 52 mål och 53 assists, en ganska markant dominans således. I siffror är det 54 procent av alla målen och 42 procent av alla passningar.

Övriga kedjor (som inte varit intakta hela säsongen, men som jag parat ihop för att enklare kunna räkna):

Bengtsson-Tambellini-Bristedt: 21 + 22 = 43 poäng
Ferguson-Matson-Edström: 9 + 23 = 32 poäng
Sjögren-Palola-Andersson: 12 + 27 = 39 poäng
Eriksson-Sjödin-Kaspar-LaLeggia: 2 + 2 = 4 poäng

Värdet av att få in en toppcenter som Ted i laget i det här skedet ska därmed inte underskattas, och som många andra påpekat gör det att Rögle på allvar kommer att kunna utmana i ett kommande slutspel. Sen är det många andra pusselbitar som också måste trilla på plats för att laget ska gå hela vägen, men nu har man i alla fall skapat sig de bästa tänkbara förutsättningarna för fortsättningen.

Bring them on!