Välj en sida

Efter den nödvändiga segern mot Timrå i lördags har det så här långt varit en lugn Rögle-vecka. Såväl HD som Rögles egna kanaler har varit förhållandevis tysta, och för egen del väljer jag att tolka det ganska positivt. Förhoppningsvis innebär det att laget i lugn och ro har kunnat ladda för veckans två tuffa utmaningar, Färjestad borta i morgon och Linköping hemma på lördag. Kan Rögle bygga vidare på den positiva trenden och så sakteliga börja klättra uppåt i tabellen?

Ni som kan ert Rögle är smärtsamt medvetna om att Rögle och s k “winning streaks” inte är någon särskilt vanlig kombination. En eller två segrar brukar ofta följas av en längre rad förluster, och så har det i stort sett varit ända sedan vi tog klivet upp på nytt i SHL 2015. Det finns såklart undantag från “regeln”, även om de tyvärr är alltför få. Tillfällena där Rögle vunnit mer än två matcher i rad går totalt sett att räkna på tio fingrar. Faktum är att det endast skett vid sju tillfällen, där alla segersviter utom en har slutat vid tre matcher: En gång säsongen 2015/15, tre gånger säsongen 2016/17 och tre gånger säsongen 2017/18. Vid ett tillfälle under 16/17 höll sviten i sig i hela fem matcher.

Faktum är att vi också haft förtvivlat svårt att bara vinna två matcher i rad. Det har inte heller hänt särskilt ofta de senaste säsongerna. Räknar vi in ovanstående trematcherssviter även i den här statistiken, så har det hänt vid sammanlagt 15 tillfällen. Tittar vi enbart på sviterna som stannat vid två segrar i rad, så handlar det alltså om endast åtta tillfällen. Det är naturligtvis ett alldeles för dåligt facit, och självklart en av huvudanledningarna till att vi kämpat i botten av tabellen under samtliga dessa säsonger.

Och som alla vet, en fluga gör ingen sommar. Frågan är om Rögle har förmåga och kapacitet att bygga fler och längre segersviter den här säsongen? Innan den drog igång var vi nog många som både trodde och hoppades att det verkligen skulle bli på det viset, men just för stunden känns det som att vi är tillbaka på ruta ett igen. Laget saknar några viktiga pusselbitar för att på allvar kunna vara konkurrenskraftigt över tid, vilket nog krävs för att man ska kunna vinna flera matcher i rad i en så pass jämn serie som SHL. Men det krävs också att vissa befintliga bitar i lagbygget kliver upp några snäpp. Jag tänker då i första hand på tänkta poängspelare som Christian Thomas och Christoffer Bengtsson samt på målvaktsspelet som behöver bli både bättre och jämnare.

Fortfarande hoppas vi på att Sjögren snart ska vara redo för comeback och att Chris lyckas hitta en centerpjäs som ytterligare kan spetsa till lagbygget. Det hade garanterat höjt lagets konkurrenskraft. Lägg sen till att det finns uppgifter som tyder på att Rasmus Sandin kommer att få en chans i Toronto Marlies de kommande veckorna, vilket innebär att Rögle just för stunden inte finns med i planerna.

Men Marlies har just nu elva backar i sin line-up, vilket såklart inte är hållbart över tid. Personligen tror jag att Rasmus kan få det tufft att slå sig in på sex backar där, vilket på sikt kan öppna för en comeback i Rögle. Vi får helt enkelt avvakta och se. Chris bör nog redan nu börja se sig om efter en skicklig tvåvägsback, som gärna också får ha spetsegenskaper i framför alla powerplay. Men precis som med centern; den typen av spelare växer inte direkt på träd så här års och vi är inte heller ensamma om att leta efter dem…

Fortsättning lär följa!