Välj en sida

Redan november och ett välbehövligt landslagsuppehåll. Inledningen av säsongens SHL-spel har inte riktigt blivit som vi hoppades för Rögles vidkommande. Inför säsongsstarten var vi rätt många som flaggade för att lagbygget haltade på ett par vitala positioner, och det är sannolikt en av förklaringarna till att resultaten inte riktigt gått vår väg så här långt.

Redan nu ser vi experter som dömer ut Rögles guldchanser på grund av en svagare inledning än förväntat, men är det verkligen rimligt att döma ut laget redan? Jag tycker inte det. Det återstår trots allt 3/4 av säsongen och mycket kommer att hinna hända innan slutspelet drar igång. Med rätt bitar in i det här lagpusslet, så finns det alla förutsättningar att den här draken kan lyfta rejält i motvinden. En första bit presenterades precis innan uppehållet – Lukas Klok – och fler lär komma. Vi får nog även räkna med att en eller annan bit plockas bort från pusslet, men jag tror inte på några dramatiska förändringar. Det vore inte likt Chris Abbott.

Ibland kan det vara klokt att sätta saker och ting i perspektiv. Förra säsongens guldvinnare – Färjestad – hade faktiskt en svagare inledning på förra årets säsong än vad Rögle haft nu. På 16 matcher spelade Färjestad då in 19 poäng, det vill säga två färre än vad Rögle mäktat med hittills. Lägg sen till att värmlänningarna endast tog en ynka trepoängare mellan omgång 8 och 16. Utöver den trepoängaren gick de helt poänglösa från sju matcher den perioden! Snacka om kräftgång. Då var det inte många FBK-supportrar, eller hockeyexperter för den delen, som febrade om SM-guld för Färjestad.

Samma sak med Rögle nu. Jag ser många som redan gett upp hoppet om guld till våren. Varför det? Hoppet är det sista som överger människan, och ännu är det för tidigt att kasta yxan i sjön. Vi vet alla vad det här laget kan när alla spelar på topp, och i mina ögon finns det mycket som talar för ett lyft i tabellen efter uppehållet. Dels har vi spelat betydligt mer borta än hemma under inledningen av säsongen, dels får vi tillbaka Sheen och Everberg i laget. Dessutom kommer Lukas Klok förhoppningsvis att addera kvalitet både defensivt och offensivt, och kanske tillkommer det ytterligare någon pusselbit innan seriespelet drar igång igen. Laget får även en möjlighet att slipa på de detaljer som fungerat mindre bra så här långt.

Vi har också en rad spetsspelare som presterat långt sämre än sin normala nivå. Många har varit med länge och har förmodligen svårt att hitta de där 10-20 procenten extra i vanliga seriematcher. Jag säger inte att det är rätt, utan mer att det är förståeligt att vissa spelare har svårt att tända till på alla cylindrar i alla grundseriematcher. Vi vet att högre kapacitet finns hos spelare som Everberg, Zaar, Tambellini och Bengtsson. De kommer garanterat att varva upp ju närmare ett slutspel vi kommer. Det är jag helt övertygad om.

Tiden talar för Rögle.