Välj en sida

Att älta det som varit leder ingenstans, även om det verkligen finns massor som man skulle kunna älta kring just nu. Istället får vi supportrar och laget försöka blicka framåt och sikta på att vända den här säsongen på rätt köl snarast möjligt. Och varför inte i kväll, när drömmotståndarna Örebro väntar i Lindab Arena. Men det är lite av “do or die” för Rögle i den här matchen, och det redan i omgång sju! Vem trodde det? Självklart kommer säsongen leva vidare även vid en förlust, men för varje missad seger blir uppförsbacken stadigt brantare och jobbigare…

Matchen mot just Örebro i den 19 omgången förra året, blev lite av ett startskott för den otroliga vändning som Rögle gjorde säsongen 2017/18. Kan vi få se något liknande nu, tack! Och det finns goda förutsättningar för att det ska bli så. På sex försök sedan Rögle gjorde comeback i SHL har Örebro hittills kammat noll i Lindab Arena. Så de grönvita är något av närkingarnas mardrömsmotståndare, för även på hemmais har man haft svårt att plocka vinster (även om det blivit några vinster där).

Men en match kommer inte göra någon sommar – om vi nu verkligen vinner vill säga – och jag fortsätter att hävda att vi behöver förstärka de bakre linjerna. Widing ser jag som en ren breddning av truppen och en åtgärd för att gjuta in lite mer mod och energi i gruppen. Spelmässigt kommer Widing inte hjälpa oss att vinna matcher, men med sin erfarenhet kan han säkert vara ett nyttigt bollplank till de yngre och mindre rutinerade spelarna.

Det ryktas på olika håll om att det är ytterligare en spelare som ska vara klar och då troligtvis en ersättare för Anderson. Jag är en smula skeptisk till rykten av det här slaget och det gäller även i det här fallet. Dels tycker jag att det i så fall gått väl fort efter att Andersons skada blev fastställd, dels tror jag att klubben snarast möjligt skulle kommunicera om/när man hade något klart. Med tanke på den tunga starten och det prekära läget i tabellen, skriker man förmodligen efter nyheter som kan bidra till att upprätthålla intresset och sälja biljetter till matcherna. Men vi får se – jag kan ju ha fel.

Med tanke på den dåliga starten lär det inte bli någon större publikfest i Lindab i kväll, men vi som är på plats får tillsammans försöka lyfta laget till nya nivåer i spelet. Jag hoppas att den något lättare träningen man haft den senaste tiden och några dagars distans till den senaste matchen, kan göra att laget vågar släppa på handbromsen och bara köra från första nedsläpp. Men något säger mig att ångesten hela tiden ligger på lut och skulle Örebro få första målet kan det snabbt bli panik i leden igen.

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Anspänningen. Kan man släppa det som varit och bara blicka framåt? Om ja, så finns det förutsättningar till en riktigt bra insats i kväll.
  • Special teams. Spelet i powerplay och boxplay har rent ut sagt varit bedrövligt. Det gläder mig att Kodie Curran tycks vara tillbaka i den första PP-uppställningen. Hans spelsinne och puckskicklighet kan göra skillnad, om han bara lever efter devisen att spela enkelt och minimera riskerna.
  • Passningsspelet. Ännu en sak som varit riktigt undermåligt så här långt. När spelare missar enkla passningar på 4-5 meter, så förstår man att stressen och prestationsångesten är stor. Vi måste ha upp både precisionen och tempot i passningsspelet för att dyrka upp Örebros försvar. Lyckas vi med det, finns det goda möjligheter till tre poäng!

Fem senaste mötena:

3/2 2018: Rögle-Örebro 6-1
20/1 2018: Örebro-Rögle 2-3 OT
21/11 2017: Rögle-Örebro 6-1
16/11 2017: Örebro-Rögle 2-0
7/3 2017: Rögle-Örebro 5-1