Välj en sida

Rögle fortsätter att stapla stabila bortamatcher på hög, och att ta en poäng borta mot Luleå var ännu ett styrkebesked från säsongens grönvita upplaga. Försvarsspelet var stabilt i stora delar av matchen och de heta lägen som Luleå skapade hamnade antingen utanför ramen, täcktes bort av Rögle-spelare eller räddades av Kolppanen. Frånvaron av Brithén och Bristedt visade hur betydelsefulla dessa pjäser är för Rögles offensiva spel, som långa stunder kändes en aning trubbigt.

Vi skapade trots allt ett par riktigt heta lägen – inte minst hade Höglander ett par fina chanser i första perioden – och med lite tur och bättre effektivitet hade vi kanske kunna lämna Norrbotten med två eller tre pinnar. Men det hade varit att gapa efter för mycket. Samtidigt känns utvisningen på Bertov med en minut kvar av ordinarie tid väl hård och det är synd att en rutinerad domare som Mikael Sjöqvist så lättvindigt köper Kovacs förstärkning av klubbkontakten mot handsken. Jag förstår att det är snabba beslut som ska tas, men i det läget av en jämn match krävs det lite mer fingertoppskänsla från domarhåll.

Kolppanen svarade för några matchavgörande räddningar och visade ännu en gång att han vill utmana Pogge om förstaspaden inför de slutspelsmatcher som lär komma om ett par veckor. För Rögle lär bli ett av slutspelslagen i år, och det mesta pekar just nu mot att vi dessutom kommer att kunna ta en plats direkt i kvartsfinalen. Vi är inte bara ett av de bästa lagen sett till de senaste omgångarna utan även om man tittar på en lite längre trend. Räknar vi bort de inledande fem omgångarna är Rögle faktiskt fyra i tabellen med 68 poäng, med enbart Växjö, Luleå och Färjestad före oss. Och i den tabellen (de senaste 40 omgångarna) är det fyra poäng ner till plats sju som innehas av Djurgården.

68 pinnar på 40 matcher ger ett snitt på 1,7 poäng per match, och kan vi hålla det även de avslutande sju omgångarna är jag tämligen säker på att Rögle är ett av lagen som spelar kvartsfinal direkt. Låt oss räkna på det för skojs skull: Här är återstående matcher och uppskattad poängutdelning:

Timrå (h): 3 p
Frölunda (h): 2 p
Växjö (b): 0 p
Djurgården (h): 2 p
Brynäs (b): 2 p
Malmö (b) 0 p
Skellefteå (h): 3 p

Det skulle ge tolv poäng på sju matcher och ett snitt på drygt 1,7 p/match, och en slutpoäng på 81. Poängen kan såklart variera mellan hemma och borta, men jag tycker att ovanstående känns som en rimlig utdelning totat sett med hänsyn till motståndet. I det 40 matcher långa perspektivet har våra främsta konkurrenter om topp-6 samtliga ett sämre poängsnitt än vad vi har, vilket talar för en fortsatt resa uppåt i tabellen de avslutande omgångarna. Naturligtvis blir matcherna mot Växjö, Djurgården, Malmö och Skellefteå extra betydelsefulla, och en trea mot Frölunda på lördag hade ju suttit extra fint.

Samtidigt ska ett blindskär som Timrå stökas av på vägen. Men det borde gå vägen, det känns som om den här upplagan av Rögle är för stabila och för bra för att falla igenom i en match av den här karaktären och betydelsen. Samtidigt tror jag att Timrå är både stukade och uppgivna, även om de inte kommer att ge bort något gratis. Jag hoppas få se en välfylld Lindab i morgon och har du inte redan köpt biljett är det hög tid att göra det nu:

Köp biljett här.