Välj en sida

Klar seger mot regerande mästarna Växjö, ett lag som vi länge haft svårt för att besegra. Sannolikt den bästa matchen för säsongen. Sex mål framåt, varav tre i ett powerplay som sett allt vassare ut de senaste matcherna. Och rent allmänt en gedigen insats, där alla kedjor är med och bidrar i både det offensiva och det defensiva. Gudarna ska veta att jag bitvis varit kritisk och vass i tonen mot den klena inledningen, men nu börjar det faktiskt likna något för de grönvita.

Vad är då skillnaden mot för några veckor sedan? Framför allt att spelarna hjälper varandra ute på isen på ett helt annat sätt, där det kuggar betydligt bättre mellan backar och forwards i både det defensiva och det offensiva spelet. I den delen är det stor skillnad mot hur det såg ut i de 6-7 första omgångarna. Mycket handlar säkert om självförtroende men jag tror också att laget jobbat hårt på att få till en bättre struktur i spelet. Inte minst i special teams, som fungerar bättre och bättre för varje match. Lite synd att Växjö fick göra ett PP-mål, även om det var ett snyggt och garanterat intränat spel som är svårt att försvara emot.

Nu lämnar vi sistaplatsen och förhoppningsvis är vi klara med placeringarna 13-14 för gott. Men även om spelet ser bättre ut just nu, så behöver vi snart få in ytterligare några pjäser i laget. Tränarstaben sliter stenhårt på en handfull spelare i match efter match, och det är inte hållbart i längden. Kodie Curran hade exempelvis 18 minuters istid efter bara två perioder och landade garanterat in runt 25 minuter totalt sett. Efter sin lite tröga inledning har Curran växt till den spetsback vi hoppades att han skulle bli, och han lär bara bli bättre ju längre säsongen går. Nu toppar han backarnas poängliga med tio poäng på 14 matcher och +7 i plus/minus-statistiken. Imponerande!

Men i kvällens match var det många som förtjänar beröm, och det är extra kul att målskyttet fördelade sig på fler kedjor. Man kan ana att formen är i stigande på flera håll, så egentligen är det lite synd att det snart är ett break i serien fram till den 13 november. För just nu har laget verkligen ett bra momentum. Men det går förhoppningsvis att bygga vidare på den här trenden efter omstarten.

På lördag åker vi till Stockholm och kan spela utan någon större press mot Djurgården, vilket jag tror kan passa Rögle rätt bra. Spelarna ser just nu ut att ha riktigt kul ihop och i den här matchen handlar det om att tömma allt man har inför det väntande uppehållet. Precis som mot Växjö blir tålamod en nyckel till framgång samt att matcha Djurgårdens fart i inledningen av matchen. Framför allt gäller det att hålla sig borta från utvisningsbåset. DIF:s powerplay är sylvasst och vi ska nog undvika att ge dem för många chanser i den spelformen.