Välj en sida

Vi fans och media spekulerar just nu friskt i alla möjligheter med säsongen. Främst om topp-6 i sluttabellen, men drömmer också om olika slutspelsscenarier. Kul, och helt naturligt! Inte minst när laget själva ideligen pratar om topp-6. Men jag hoppas Rögle ikväll kan bemästra sin nyvunna slutspelssituation och lyckas fokusera på dagens match. Det mest laddade derbyt jag kan minnas, betyder faktiskt allt just nu.

Skellefteå har ingen lätt uppgift. Växjö har endast förlorat två hemmamatcher i år. Växjö vet samtidigt att de blir passerade i tabellen av just Skellefteå vid förlust. Om Malmö samtidigt vinner derbyt kan de hota Växjös topp-6-position på torsdag. Så nog har Växjö fortfarande lika stor anledning till försvar som Rögle, Malmö och Skellefteå har till anfall i tabellkampen. Men Växjö vill dessutom försöka sno en topp-4-plats och hemmaplansfördel i kvartsfinalen från Djurgården. Alltså har Växjö allt att spela för idag. Det har dock även Skellefteå. Och eftersom det fortfarande är så jämnt och nästan allt fortfarande kan hända så är nyanserna i de 50 omgångar som varit en närmast irrelevant historia. Allt handlar om vem som är starkast just idag, här och nu. Det vet Skellefteå. Och de kommer att göra allt för att vinna idag i Växjö.

Skulle Skellefteå vinna ikväll så kan både Malmö och Rögles sluta spekulera i topp-6. Skellefteå kan i den meningen göra Skånederbyt meningslöst. Och kanske dessutom göra Rögle mindre inspirerade inför det inbördes mötet på torsdag? Men på förhand har Malmö och Rögle såklart allt att vinna just idag. Malmö kan som sagt vid seger hota även Växjö om de förlorar. Och för Malmö räcker det efter egen seger samtidigt att Växjö snor en poäng av Skellefteå för att de själva ska ha allt i egna händer mot Örebro i sista omgången. Pga dålig målskillnad behöver Rögle i praktiken tre poäng i derbyt. För att hålla HV71 bakom sig. För att gå förbi Malmö. För att ha en chans att utmana Skellefteå i sista omgången, förutsatt att Skellefteå själva tappar minst två poäng ikväll mot Växjö.

Vi ska därför nu inte fundera så i onödan på om vi får en present av Växjö eller ett “håll-käften-statement” av Skellefteå. Det kan vi inte råda över. Det gäller att trots den härliga distraktionen fokusera på vår egen svåra uppgift. Rögle vet att de måste vinna derbyt på full tid om chansen till topp-6 ska leva vidare. Hela möjligheten finns därför här och nu. Vi vill inte förlora topp-6-chansen till just Malmö. Vi vill ha chansen själva. Framförallt vill vi alltid vinna derbyt! Speciellt idag, när vi har chansen att visa vilka som är bäst, inte bara för dagen utan också för hela säsongen genom att gå om dem i tabellen! Oavsett vad som händer i Växjö.

Derbyt betyder alltså allt! Så hoppas våra hjältar lyckas prestera sitt allra bästa och vinna ikväll. En eventuell present från Växjö tar vi så gärna emot efteråt! Men värdet av den kommer i så fall helt att styras av vår egen prestation ikväll. Så derbyt är allt – här och nu!