Välj en sida

Den första matchfria veckan i SHL går mot sitt slut. Vi som hade hoppats att Rögle skulle kunna förstärka och bredda truppen under det här uppehållet, kan nog sluta hoppas även om det fortfarande återstår några dagar till matchandet drar igång på nytt. Det sägs att det är ont om spelare, men sett till veckans silly-händelser så är det faktiskt en sanning med modifikation.

Två av våra seriekonkurrenter har lyckats fylla på sina trupper, med spelartyper som jag menar hade passat väldigt bra in i Rögles bygge och spelmodell. Djurgården plockade in meriterade centern Petteri Wirtanen, som på ett korttidskontrakt gjorde elva poäng på 17 matcher för TPS i Liiga tidigare under säsongen. Och häromdagen annonserade Örebro att de kontrakterat lovande Patrik Virta, som gjort nio pinnar på 21 matcher för Slovan Bratislava i KHL den här säsongen. Virta är användbar både center och vinge, vilket självklart är ett extra plus.

Med tanke på att det här är spelartyper som vi är i behov av – och att marknaden som sagt är begränsad – är det intressant att fråga sig varför inte någon av dem hamnade i Rögle. Vi vet att Chris Abbott var i Bratislava i måndags kväll, och frågan är vad han egentligen gjorde där? Om han bara skulle scouta spelare i största allmänhet, kunde han väl lika gärna ha streamat matchen. Varför lägga tid och pengar på en resa om det inte var för att han skulle träffa någon eller några spelare? Eller var resan ett sista desperat försök att sno åt sig Virta framför näsan på Örebro, genom att akut åka ned till Slovakien och prata med spelaren personligen?

Många frågor och i princip inga svar, men i mina ögon framstår resan för att på plats se en enstaka KHL-match som lite märklig. Det är möjligt att Chris har någon annan spelare på kroken i något av lagen (Barys Astana och Slovan Bratislava), men tittar man på respektive lags roster och vad enskilda spelare presterat hittills under säsongen känns det just nu inte särskilt sannolikt. Min tolkning blir därför att resan var ett sista desperat försök att få Virta att ändra sig och istället skriva på för Rögle. Jag har självklart inga belägg för detta, men det känns inte som ett helt osannolikt scenario.

Vi vet att Chris just nu har en relativt stark plånbok, så jag tror inte spelarnas beslut i första hand handlar om pengar. Med Thomas och Anderson borta ur lönelistan, borde vi rent ekonomiskt kunna vara med och matcha såväl Örebro som Djurgården i de aktuella fallen. Jag tror mer att det handlar om att Chris är ny i den här branschen och därför inte är högst upp i kontaktlistan bland agenterna.

Här har andra klubbars sportchefer ett försprång på Rögle för tillfället, och det lär ta en eller ett par säsonger för Chris att bygga sitt eget nätverk. Vi är säkert inte sist på pucken, men samtidigt långt ifrån att vara först. När agenterna får klienter som under säsong söker nya klubbar, hamnar spelarna i första hand inte på Rögles bord utan hos de sportchefer där agenterna redan har sina inarbetade och starkaste relationer. Just detta tror jag har hänt i fallet med Virta och Wirtanen – buden har tyvärr inte gått till Rögle i första hand. Hade Örebro eller Djurgården passat, är det möjligt att bollen skickats vidare till andra lag i SHL.

Nu tyder allt på att vi får gå in i en av de mest matchintensiva perioderna med den befintliga truppen. Vi vet fortfarande inte när eller om Mattias Sjögren kan spela, och klubben har heller inte kommunicerat något ytterligare i frågan. I intervju med HD i måndags sa Chris Abbott att man skulle ha ett möte med Mattias i veckan, men vad som kom fram där vet vi ännu inte. Att få Sjöa spelklar hade förmodligen varit det bästa och starkaste “nyförvärvet” i det här läget, även om det självklart hade tagit tid för honom att komma i riktigt matchform.

Nu får vi hoppas och be till högre makter att vi klarar oss ifrån skador på våra nyckelspelare och att Chris så snart det bara går får utdelning i sin spelarjakt. Det är självklart ingen panik, men samtidigt vet vi att den kommande perioden är mycket slitsam både fysiskt och mentalt för spelarna. För det är nu serielunken börjar på allvar och vi hade definitivt mått bra av att gå in i den med en både bredare och lite spetsigare trupp.