Välj en sida

Inför den här säsongen beslutade sig Daniel Widing för att lägga ned karriären som professionell hockeyspelare och börja bygga ett nytt liv, efter hela tjugo säsonger på absoluta toppnivå inom hockeyn. Med sina totalt 96 slutspelsmatcher är han själv något av en slutspelsräv och tror sig veta ganska väl hur snacket går just nu inne i Rögles omklädningsrum.

Under kariären blev han känd som något av en hockeybohem och totalt sett har Daniel representerat sex olika klubbar i Elitserien och SHL: Leksand, Brynäs, Skellefteå, Djurgården, Rögle och Luleå. Oavsett var han har spelat och hur ofta han än har bytt klubb, så har han alltid haft en förmåga att bli älskad av de olika lagens supportrar. Själv tror han att det beror på hans passion för sporten och inställningen att alltid ge sitt yttersta kväll efter kväll.

– Jag har alltid älskat att höra supportrarnas jubel, eller burop för den delen. Det triggade mig att orka ge det lilla sista för laget varje kväll, förklarar Daniel.

Var det ett svårt beslut att lägga av?
– Nej, inte alls svårt med tanke på hela situationen i världen med Covid-19. Jag spelade för tomma läktare i sista omgången förra säsongen, där och då kände jag att det skulle väldigt mycket till om jag skulle fortsätta spela ännu en säsong.

Hur ser livet efter hockeyn ut för dig?
– Väldigt behagligt, måste jag säga. Jag tog ett steg tillbaka för att känna efter lite vad jag vill göra i framtiden. Vill jag vara kvar inom hockeyn, eller inte? Jag håller nog fortfarande på att känna mig för där, skrattar Daniel.
– Men det har ju inte ens gått ett år ännu sedan jag bestämde mig för att avsluta karriären, så jag känner ingen direkt stress där faktiskt.

Hur svår är abstinensen nu under slutspelet, när allt ställs på sin spets?
– Det var en match där jag kände att jag ville in och kötta lite, och det var match 6 mellan Luleå-Skellefteå i kvartsfinalen. Den matchen var väldigt intensiv och med mycket hårt spel.
– Men bortsett från det korta ögonblicket känner jag väldigt starkt att det var rätt beslut att avsluta den aktiva karriären.

Fantastisk säsong
Han följer noga med i SHL och hur det går för “hans” olika lag, och han är imponerad av den säsong som Rögle har levererat.
– Den har varit helt fantastisk! De spelar en högfartshockey med finess. Sen tycker jag att det är väldigt kul att man har fått hem ”sina” spelare som har en bakgrund i Rögle och Skåne. Jag har märkt under mina år att det är ovärderligt att ha såna killar i ett lag, spelare som kan staden och vet hur folket runtomkring fungerar.

Vad tror du krävs för att Rögle ska kunna rubba ett extremt strukturerat Växjö i finalen?
– Man måste kunna knäcka deras defensiv, som är den bästa i ligan. Man ska försöka att spela sig in i anfallszonen så mycket som möjligt, och få skott på mål i attacken. Dumpar man bara pucken så är oftast Växjös backar snabbt på plats och kan spela ut pucken ur zon.
– Nu har man förlorat de två inledande matcherna på bortaplan, trots att man bitvis varit det spelförande och bättre laget. Men Växjö är ju ruskigt effektiva och hittar ofta vägar att vinna även om de inte spelar på topp.

Med din långa erfarenhet från slutspel; hur hanterar man två inledande förluster i en serie bäst av sju?
– Rögle har redan kastat de två första matcherna rätt ner i papperskorgen. Som lag har man inte riktigt lyckats komma under skinnet på Växjö, och det måste man försöka åtgärda till nästa match.
– Man ska nog inte ändra för mycket i spelet, utan bara köra på med det koncept som har tagit dem till finalen.  Såklart kan det var någon spelmässig detalj man skruvar på till nästa match, men i stort tror jag inte det blir några större ändringar.

– Rent individuellt får man ta med sig det man gjorde bra i de två första matcherna. Man kan ha gjort en bra tackling eller retat upp någon. Det är bara att fortsätta på det spåret och bygga upp sitt egna självförtroende till kommande matcher.

Hur slutar serien till slut, tror du?
– Jag var bombsäker på att Rögle skulle vinna ganska komfortabelt, men efter förlusterna i de två första matcherna så är läget såklart betydligt tuffare för Rögle. Men jag tror ändå att de kan vända runt det här och ta hem serien i en sjunde och avgörande match. Det vore väl något alldeles extra, eller hur!