Välj en sida

I morgon beger sig Rögle till Stockholm för ett tufft möte med Djurgården. Den som kan sin Rögle-historia vet att det finns en klassisk grönvit match kopplad till just Djurgården. Det var den 21 oktober 1993 och Rögle var då inne på sin andra raka säsong i dåvarande Elitserien. Man reste till Globen med ett namnstarkt manskap, med spelare som Kari Eloranta, Tomas Srsen, Stefan Elvenes, Roger Elvenes, Kenny Jönsson, Jörgen Jönsson, Arto Ruotanen, Kari Suoraniemi, Mikael Hjälm m fl. Samtidigt hade Djurgården en hel rad landslagsstjärnor i sin starka laguppställning, så Rögle var på inget sätt favoriter i matchen.

Som de allra flesta säkert vet lämnade Rögle Globen i triumf efter att fullkomligt ha pulvriserat stockholmarna med förnedrande 10-1. En spelare som var med i den här klassiska matchen är Rögle-profilen Daniel Glimmenvall, som faktiskt också bidrog till resultatet genom sin assist till Per Wallins 0-1 mål.

Röglesnack fick ett snack med Daniel för att höra vad han minns av den klassiska matchen.

– Det är en match jag aldrig glömmer. Det var i början av min karriär och jag gjorde en av mina första matcher i Globen. Jag minns att vi hade väldigt stor respekt för deras laguppställning, som innehöll en hel rad stjärnor. Och vi var väl inte direkt favoriter till att vinna, berättar Daniel, som idag arbetar kvar i Rögle BK som utvecklingsansvarig för hockeygymnasiet samt J18- och J20-lagen.

Rögle förlorade skottstatistiken i den första perioden med 13-6, men på resultattavlan stod det 0-3 efter 20 minuter.

Hur lyckades ni med det?
– Vi var lite pressade där i början men redde ut det och lyckades sen göra några mål på de chanser vi skapade. Sen rullade det bara på och till slut kändes det som om varenda skott satt i nätmaskorna.

Men 10 mål på ett starkt Djurgården på bortais – hur var det ens möjligt?
– På den tiden hade vi några riktigt vassa offensiva spelare och när de fick det att stämma till hundra procent, samtidigt som vi var starka defensivt, var vi riktigt svårslagna. Och det här var just en sådan match när precis allt stämde.
– En annan rolig detalj som jag minns är att det var någon Rögle-supporter som satsat på just 1-10 på oddset, som då helt osannolikt lyckades vinna en hel del pengar.

Men några 1-10 lär det väl knappast bli i matchen i morgon?
– Jag hoppas ju det! Men det blir allt mer sällan så stora siffror i dagens hockey. Men jag är säker på att Rögle kommer att kunna göra en bra match däruppe, det har ju inte minst den senaste tidens fina resultat visat.
– Vår lägstanivå är mycket högre samtidigt som arbetsmoralen har förbättrats avsevärt, och det ger också resultat i matcherna.

Vad tror du om fortsättningen av säsongen för Rögles del?
– Förhoppningsvis kan laget fortsätta att utvecklas och bibehålla den positiva trenden, och då tror jag inte att vi behöver spela något kval. Det hade varit skönt att slippa, för kval är alltid ovissa även om man spelare för spelare är bättre än lagen som kommer underifrån.
– Men det gäller att ha lite flyt också och att vi slipper fler skador på viktiga spelare

Matchfakta: Djurgårdens IF – Rögle BK 1-10

Datum: 21/10 1993, Globen

Period 1 (0-3)
0 – 1 08:07 Per Wallin (Pelle Svensson, Daniel Glimmenvall)
0 – 2 12:13 Jörgen Jönsson (Tomas Srsen)
0 – 3 12:37 Mats Lööv (Per Wallin)
Skott: 13-6

Period 2 (0-1)
0 – 4 16:45 Per Ljusteräng (Stefan Elvenes, Jörgen Jönsson)
Skott: 4-16

Period 3 (1-6)
0 – 5 06:39 Per Wallin (Pelle Svensson, Mats Lööv), spel fem mot fyra
1 – 5 10:46 Anders Huusko (Charles Berglund), spel fem mot fyra
1 – 6 11:06 Per Wallin (Mats Lööv)
1 – 7 16:24 Jörgen Jönsson (Stefan Elvenes, Arto Ruotanen), spel fem mot fyra
1 – 8 18:10 Tomas Srsen (Stefan Elvenes), spel fem mot fyra
1 – 9 18:35 Stefan Elvenes (Jörgen Jönsson)
1 – 10 18:56 Pelle Svensson
Skott: 11-18

Skott, totalt: 28-40

Domare: Thomas Andersson
Publik: 5128
Utvisningar, Djurgårdens IF: 8×2
Utvisningar, Rögle BK: 6×2