Välj en sida

I eftermiddag väntar Luleå i Lindab Arena. På de två senaste säsongerna har vi endast mäktat med att ta en poäng mot norrbottningarna på hemmais. Alldeles för dåligt naturligtvis, inte minst med tanke på att Luleå aldrig varit i närheten av att vara ett riktigt topplag under den här perioden. Luleå är därför något av ett spöke för Rögle och räknar vi bort straffsegern vi tog på bortaplan den här säsongen är poängfördelningen förkrossande 22-2 i Luleås favör.

Rögle kommer förmodligen en aning stukat till dagens match. 2-10 mot Linköping i de två senaste matcherna sitter garanterat i spelarnas huvud och det vill nog till att alla i truppen är beredda att dra sitt lilla strå till stacken för att det ska bli en lyckad eftermiddag i Ängelholm. Starten blir självklart oerhört viktig och med tanke på turbulensen med Masken igår hoppas jag att alla spelare verkligen inser allvaret. Nu är det dags att agera som vuxna människor och inte som bortskämda småungar. Alla med ett jobb som medför en viss typ av ansvar vet instinktivt när det är dags att bruka allvar och där befinner sig Rögle just nu.

Därför förväntar jag mig ett påkopplat Rögle från första nedsläpp. Jag vill se ett Rögle som agerar på samma sätt som i matchen mot Färjestad. Varför kan man inte spela med den intensiteten och viljan i match efter match? Det är för mig en gåta. Jag förstår att vi inte kommer kunna utmana om SM-guldet i april, men om alla verkligen ger 100 procent och vi spelar som ett lag i 60 minuter i varje match, är jag ganska övertygad om att resultaten också kommer att komma.

En bra start vore att följa upp vinsten i Luleå med en trepoängare i eftermiddag, så att vi kan städa bort det där förhatliga Luleå-spöket en gång för alla. Jag förutsätter att Kevin Marshall tar plats på sex backar, på bekostnad av Almen alternativt Cade Fairchild. I övrigt tror jag man kommer köra vidare på samma kedjeformationer som i senaste matchen mot Linköping. Det innebär att From är fortsatt utanför laget och att Ryfors agerar 13:e forward samt joker i boxplay.

Rögles nycklar i matchen:

  • Matchstarten. Jag tror det oerhört viktigt att få en bra start och gärna också det första målet.
  • Kontinuiteten. Hittills har vi bara fått se 60 solida Rögle-minuter i en följd i matchen mot Färjestad. Det krävs idag igen för att det ska bli en vinst. Efter 0-6 senast står hedern på spel på hemmaplan.
  • Målvaktsspelet. Kruse eller Pogge? Svårt att säga. Kruse gjorde det bra mot LHC senast, men känns bitvis väldigt fladdrig. Pogge måste vara revanschsugen, så jag skulle nog valt honom trots allt.

Se upp för:

  • Släkten är ofta värst. Patrik Cehlin skapade massor av målchanser i senaste matchen men spräckte aldrig sin målnolla. Han kommer säkert vara sugen på att visa upp sig för sin gamla hemmapublik.
  • Intensiteten. Med “Bulan” Berglund som tränare kan man vara ganska säker på att Luleå kommer att ge 110 procent i alla situationer. Rögle måste vara på tårna från start och redo att matcha Luleås arbetsinsats.
  • Niklas Olausson. Det går inte så snabbt, men jäklar vilket spelsinne han har. Poängbäst i Luleå så här långt med tio poäng på 13 matcher, tack vare en passningsskicklighet och ett spelsinne utöver det vanliga.