Välj en sida

Matt Carey tar steget från Karlskrona till Rögle, från Hockeyallsvenskan till SHL. Den nyheten och transfern såg jag inte riktigt komma, och min spontana reaktion var förvåning och även en viss skepsis. Vad ska en spelare som Carey tillföra detta Rögle? Sedan Anderson och Thomas försvann ur bilden tidigare i höstas har vi längtat efter ytterligare spetskompetens både vad gäller centerspel och poängproduktion, men i det “hålet” i lagpusslet lär nog inte den nya biten Carey passa in.

Men med lite distans till nyheten och efter att ha lyssnat runt lite i olika hockeyforum/hockeykretsar, så börjar min omedelbara reaktion att blekna en aning. Kanske är det så att värvningen av Carey är ett smart drag av Chris och Rögle. I Carey får vi in en karaktär som vi kanske saknat hittills den här säsongen. Mitt intryck är att han är en jobbig spelare att möta och att han inte minst är duktig på det mentala spelet ute på isen – ett spel som vi som åskådare bara kan ana mellan varven. Kan staben bara få ordning på Careys disciplin, så tror jag att han kan bli en tillgång i den lite mer “elaka” delen av matcherna.

Carey är dessutom Allvenskans hittills bäste tekare, vilket skvallrar om en spetsegenskap i ett viktigt moment i dagens hockey. Det innebär att han kommer att kunna hjälpa oss att vinna viktiga tekningar i både egen zon och inte minst i anfallszon i samband med powerplay. Det kan tyckas vara en liten detalj, men här har Rögle faktiskt haft problem både den här och tidigare säsonger. Att vinna första tekningen i ett powerplay – och därmed kunna etablera ett uppställt spel – är viktigare än många kanske tror. Det sparar många sekunder och öppnar möjligheter för fler skott och målchanser.

Sen är Carey även en duktig spelare framför motståndarkassen. Utöver hans kompetens i tekningscirkeln, skulle jag vilja påstå att det är just här som Matt har sina främsta egenskaper. Och även detta tycker jag är en egenskap som Rögle har saknat i vinter, och säkert också en av orsakerna till att vår PP-statistik inte direkt briljerat. Carey är jobbig att möta i de här duellerna och det kan ge utrymme åt övriga spelare när vi har en man mer på isen. Det är ofta i “brövlandet” framför mål som Carey petar in sina mål och den typen av kassar är ack så viktiga i dagens hockey.

Mot den bakgrunden tror jag faktiskt att Carey har goda möjligheter att bli en lyckad värvning, om han köper sin roll och samtidigt slipar bort de dumma utvisningar som han haft tendens att ta under sin tid i både Leksand och Karlskrona. Han kommer absolut inte vara spelaren som glänser mest ute på rinken, men med sin attityd kan han nog ändå bli både uppskattad och älskad av Rögle-publiken.

Det ska i alla fall bli väldigt spännande att följa hans inledande matcher i den grönvita dressen, med premiär redan på lördag mot Brynäs. Sen kommer en match som jag tror kan passa Mr. Careys kynne ganska bra: Derbyt hemma mot Malmö den 10 januari. Bring it on!