Välj en sida

Genom åren har C More-profilen Patrik Westberg blivit både en bekant röst och ett välkänt ansikte bland Rögles supportrar. Det är oftast Patrik som kommenterar matcherna i Lindab Arena, och med sin inlevelse och engagerade kommentatorsstil sticker han definitivt ut i C Mores hockeysändningar. Röglesnack tog pulsen på Patrik och fick hans syn på utvecklingen i Rögle den senaste tiden.

Att Patrik Westberg skulle bli TV-kommentator och arbeta med sport på heltid var långt ifrån någon självklarhet. Passionen för sport har alltid funnits där och han säger sig ha varit en stor talang i många sporter men att talangen för träning inte riktigt ville infinna sig på samma sätt
– Jag var nog skaplig på både fotboll, hockey, innebandy och handboll utan att riktig nå några högre höjder. Men intresset för idrott har alltid funnits där och jag drömde tidigt om att få arbeta heltid med sport i någon form, berättar Patrik.

Men det var först ganska sent i livet som drömmen började realiseras. Han började göra jobb som konferencier och speaker i olika idrottssammanhang och fick så småningom göra ett eget sportprogram i lokalradion hemma i Alingsås. Det ledde till att ett produktionsbolag i Stockholm hörde av sig och lät honom göra ett testprogram för TV.
– Jag var väldigt kaxig och självsäker ända fram till att det var dags att börja spela in, då funderade jag på att lämna allt och åka hem. Men på något vis tog jag mig samman och när kameran väl var igång gjorde jag en riktigt bra insats.
– Detta var 2004 och redan kort därefter arbetade jag med OS för SVT och började kommentera fotbollsmatcher i Royal League samt Allsvenskan, och på den vägen är det.

Stor inlevelse
Nu har han arbetat på heltid som TV-kommentator sedan 2008 och gör uppdrag för C More och TV4. I snitt handlar det om att kommentera tre matcher i veckan, hockey och handboll på vintersäsongen och fotboll på sommarhalvåret. Från sin bas i Alingsås täcker han i första hand södra och västra Sverige. Och besöken i Ängelholm har blivit både många och täta.

Du lever dig in i matcherna som få andra kommentatorer – är det alltid lika roligt att kommentera?
Det finns så många perspektiv på en match och en dramaturgi man sällan får i andra sammanhang och det tror jag också återspeglas i mitt sätt att kommentera. Jag tycker det är ett fantastiskt privilegium att få jobba med detta och tycker helt enkelt att det är förbaskat kul, vilket förhoppningsvis märks i rutan.
– Samtidigt är jag min egen värsta kritiker. Ett tag analyserade jag varje match i efterhand, men nu kollar jag bara på vissa av mina matcher för att leta utveckling och förbättringar.

Du har sett oräkneliga av Rögles matcher de senaste åren. Hur bedömer du matchen mot Örebro i jämförelse?
När Rögle är bra är man ett lag med mycket passion och glöd, och det tycker jag att vi såg igen i den här matchen. Egentligen är jag inte så förvånad, för det finns spelare i truppen som kan utmana och bryta mönster.
– Och när man spelar med hög fart och snabba spelvändningar, visar man att det finns hög kvalitet i det här laget.

Tror du att bröderna Abbott har kraft och kunnande att vända det här redan den här säsongen?
Det är naturligtvis jättesvårt att svara på efter bara en enda match. Men jag är säker på att de kommer in i organisationen med en professionell attityd och en vinnarinstinkt, som kommer vara bra för Rögle som klubb.
– Kan de sen få ihop laget trots den bedrövliga höst man haft hittills, finns det säkert möjligheter att ta sig ur det svåra läge man har satt sig i. Att vända en negativ trend för ett lag är inte enkelt, och det ska man vara medveten om.

Om du skulle tippa nu, är Rögle ett av lagen som kvalar till våren?
Läget är fortsatt mycket svårt men det finns absolut en potential för Rögle att klättra. Det är ju många poäng kvar att spela om, men det gäller att rida vidare på spelet man hade mot Örebro och hålla en sådan nivå i många av matcherna.