Välj en sida

Pausen här på bloggen har tyvärr varit lång. Ber om ursäkt för det, men det har sina orsaker. Dels har energin att blogga vid sidan av det vanliga jobbet inte riktigt funnits där, dels hände det lite tråkigheter i samband med avslutningen av förra säsongen. Det finns uppenbarligen personer som anser att det endast är ett fåtal kanaler som ska tillåtas att skriva och tycka om Rögle, och även om jag inte fäster så stor vikt vid deras åsikter så tar det litegrann bort lusten för att blogga. Men nu lägger vi det bakom oss och tar nya tag inför en ny, spännande säsong – inte minst gav ju den härliga starten i lördags massor av ny energi! Jag vågar inte lova några dagliga inlägg men ambitionen är att tillsammans med kollega Henrik regelbundet förse er med tankar och analyser av det som sker i och runt Rögle.

Precis som vid många andra säsongsstarter de senaste åren har vi ett derby mot Malmö tidigt i spelschemat. Vi har fått uppleva ett flertal sprakande och målrika matcher. Inte minst minns man det galna  och målrika mötet i Ängelholm i september 2017, där Rögle till slut kunde vinna med 8-7 på övertid. Då hade Malmö bara två veckor tidigare tämligen enkelt avfärdat Rögle på hemmaplan med 5-0 i den säsongens premiärmatch. Så att tippa utgången i morgondagens möte är mer eller mindre omöjligt – det här är matcher som lever sina egna liv och så här tidigt på säsongen vet vi inte riktigt var lagen står någonstans form- och kvalitetsmässigt.

Rögle såg ruskigt gedigna och effektiva ut i mötet med HV 71, och kan förhoppningsvis rida vidare på den vågen i derbyt. Malmö å sin sida vinglade betänkligt mot nykomlingen Leksand, där man hade en bra första halva av matchen för att sedan falla ihop rejält i den sista perioden. Smolken i Rögles glädjebägare var ju skadan på Ted Brithén, där vi i nuläget inte vet om hans frånvaro blir kort- eller långvarig. Alla grönvita supportrar håller garanterat tummarna idag för en lyckad operation, med en snabb läkningsprocess och därmed möjlighet till comeback inom en inte allt för avlägsen framtid. Som kreativ motor i förstakedjan och i powerplay är Ted enormt viktig för Rögle och jag skulle vilja påstå att han i sin nuvarande form är oersättlig. Nu är jag ju marinerad i grönvitt men som Ted har sett ut på försäongen och den tiden han hann vara med i premiären, finns det inte många centrar i SHL som är bättre – om ens någon. Med Ted i laget är jag ganska övertygad om att Rögle hade vunnit i Malmö i morgon, men nu känns det som en mer öppen historia. Så betydelsefull är han för det här laget, anser jag.

Men som många sagt tidigare, när en nyckelspelare som Brithén är borta så ger det andra spelare en möjlighet att kliva fram. Att döma av matchen i lördags så kommer det att bli Simon Ryfors som får kliva in mellan Zaar och Everberg. Jag tror inte att man rubbar på kedjan med Bengtsson, Matson och Anderson, som fungerat bra under försäsongen och som även gjorde ett gediget arbete mot HV. Det som borde oroa i Rögle-lägret är att även Mattias Sjögren tycks ha någon form av skadeproblem. Han vilade helt i sista träningsmatchen och i lördags spelade han mycket sparsamt (eller inte alls – noterade att han saknades först en bit in i perioden) i den tredje perioden. Förhoppningsvis var det en ren säkerhetsåtgärd med tanke på att matchen var avgjord, men helt hundra är han förmodligen inte.

Att få både Brithén och Sjögren på skadelistan så här i början av säsongen vore naturligtvis ett mycket tungt avbräck. Och skulle Brithéns frånvaro bli långvarig bör nog sportchef Chris komplettera centersidan snarast möjligt. Men det finns enklare uppgifter än att hitta dugliga centrar på spelarmarknaden just nu, men när NHL-gallringarna väl är gjorda så brukar det dyka upp lediga spelare som hellre vill spela i Europa än i farmarligan AHL. Vi får helt enkelt avvakta hur beskedet ser ut efter Teds operation idag och hoppas på så kort frånvaro som bara är möjligt – det finns ju heltäckande visir som vi sett andra spelare med liknande skador använda relativt kort tid efter skada/operation.

Några spaningar från premiärmatchen:

– Jag var lite skeptisk när värvningen presenterades i våras men fortsätter Erlend Lesund som han spelade i lördags blir han en stor tillgång för Rögle i vinter. Rejäl i närkampsspelet och för det mesta rätt positionerad i det defensiva arbetet. Bara att pudla och erkänna att det verkar vara en riktigt bra värvning av Chris & Co.

– Med tanke på det han visade upp under ett tiotal matcher i våras var vi många som höjde på ögonbrynen när Rögle valde att erbjuda Eric Gelinas ett nytt kontrakt. Men i lördags visade han alla tvivlare att det finns rejält med kapacitet i hans backspel. Offensivt vet vi att han kommer kunna bidra men i lördagens match var han stabil även i det defensiva spelet. Lugn och trygg med pucken och han hittar ofta blad i uppspelen från egen zon. Det kan emellanåt se en aning nonchalant och sävligt ut, men kan Cam och staben städa bort Gelinas “högrisk-spel” lär han bli en stor och sevärd tillgång i vinter.

– Taylor Matson verkar gå mot en ny vår som hockeyspelare. Vi har sett honom göra bra försäsonger tidigare år också men den här gången tycker jag att han verkar ha nått en helt ny nivå i sitt spel. Vid sidan av Bengtsson och Andersson är han en riktigt jobbig och ettrig pjäs att möta och den kedjan lär skapa problem för många lag – förhoppningsvis redan mot Malmö imorgon.