Välj en sida

Rögle är bra på att slussa in många ungdomar i seniorlaget, men kan göra det ännu bättre. Få juniorer gör stora genombrott eller avtryck på cirka 20 minuters speltid under försäsongen. Strömgren visade sig dock mogen, stark och skicklig nog att vända bort seniorer och skapa målchanser på SHL-nivå. Därför var det synd för Rögle att han lämnade, men inte alls konstigt om Strömgren själv helst vill spela rejält med seniorhockey på SHL-nivå redan från start på säsongen. Av flera anledningar: För att han själv tycker att han är mogen uppgiften, för att han vill ha tillbaka sin plats i juniorlandslaget, för att han inte vill stå på vänt i J20 längre bara för att han fortfarande är junior och är ett år yngre än alla förstaårsseniorerna osv.

Därför är det lätt att hålla med Chris när han snällt sade att Brynäs var en bra chans för Strömgren, men sportchefen har helt enkelt nyttjat sitt goda rykte för att medvetet samla på sig lite fler vassa ungdomar än han faktiskt kan tillfredsställa. Det kan också slå tillbaka på ryktet, likt det gjorde i Frölunda när Niederbach drog därifrån. Oskar Pettersson är född 2004, en lokal förmåga som nyss kommit med i juniorlandslaget. Han kan nog tåla sig en säsong i J20, men behöver också synas i seniorhockeyn redan under hösten för att ha en realistisk chans att behålla sin juniorlandslagsplats. Jag hoppas Rögle inte gör samma misstag med honom. Jag tycker precis som klubben, att Rögles J20 ska vara i Sverigetopp. Men då måste juniorerna också duga som reserver för korttidsfrånvaro i A-laget!

Jag säger det igen, bästa juniorforward bör aldrig vara längre ifrån A-lagstruppen på pappret än att sitta allra närmast på läktaren som nummer fjorton i forwardsbesättningen. Det är att ha A-lagsdörren lagom på glänt. Man kan i praktiken ändå aldrig ha seniorer på läktaren speciellt länge innan de försvinner vidare – alltså är det är bara slöseri med budgetmedel att bygga med överflöd från start. Inte ens topplaget Rögle kan hålla kvar övertaliga förstaårsseniorer eller väldigt lovande unga sistaårsjuniorer. Även de drar omgående om de tror sig få väldigt lite av vad de strävar efter – seniorhockey.

Man kan lösa ekvationen på ett strukturellt plan, konsekvent slussa ut någon ett mellanår för utveckling i Hockeyallsvenskan, ha möjlighet att låna seniorer från en samarbetsklubb som KIK i händelse av långtidsskada och arbeta för ett utökat SHL som kan absorbera en adekvat mängd unga för att göra svensk hockey bättre och SHL-marknaden större. Framför allt också att ge ungdomarna och klubbarna i ett destruktivt stenhårt SHL mer arbetsro med minskad oro för att trilla ur serien. Oavsett vad så måste J20 duga som korttidsreserver. Tillbaks till vad man kan råda över själva, här och nu.

Bortsett från sjukskrivne Brithén är vi fortfarande 15 anfallare om alla är hela och friska och Edström kommer tillbaka. Man ska inte, på grund av rädsla eller girighet, ens försöka ha väldigt lovande förstaårsseniorer som Tärnström och Ljungman sittandes på läktaren och samtidigt stänga dörren helt för J20, med bäste junior Pettersson som nummer 16. Det är inte bra för någon inblandad. Det är förmodligen heller inte så lyckat för unga spelare att fara som en jojo mellan Rögle och ett lag i Hockeyallsvenskan. Har man för många? Låna då i stället ut nummer 14 och 15 under längre perioder, helst hela säsonger för utveckling med arbetsro och använd hemmavarande juniorer som reserver att testa vid korttidsförhinder i truppen. Hade Strömgren känt sig som nummer 14 hade han kanske aldrig stuckit? Nu borde Pettersson få chansen medan Edström är på utflykt i New York och OSL indisponibel. I stället rycker man tillbaka Ljungman från KIK efter sju dagar. Rögle säger sig vara speciellt duktiga på att utveckla unga. Jag må sakna hela interna bilden, men mitt bestämda intryck utifrån är att Rögle fortfarande verkar ha mycket kvar att lära sig också på det området.

Konkret, om och när alla är hela och tillbaka – och då räknar jag inte Brithén – så ska två stycken 02:or lånas ut till Hockeyallsvenskan. För att de ska ha en rimlig chans till stor roll, mycket speltid och fin utveckling. Exempelvis skulle både Ljungman och Tärnström bli bättre av det och de kan då i förlängningen potentiellt hjälpa Rögle bättre säsongen 23/24 för vilken de redan har kontrakt. Jag är övertygad om att Rögle kan hantera sina ungdomarna smartare och mer genomtänkt, mindre som mer ad hoc-mässigt utbytbara “slit-och-släng-prylar”.