Välj en sida

Växjö räknas inte direkt in bland mina “favortitlag” i SHL, vid sidan av Rögle. Efter de här två inledande matcherna i SM-finalen kan jag inte annat än konstatera att föraktet för smålänningarna växer för varje minut de har spelat de här två inledande matcherna. Visst, de är ruskigt effektiva och tar tillvara på varje läge som Rögle ger dem, men inte är det någon attraktiv ishockey som de spelar. Om Luleå är tråkiga så är Växjö tristessen personifierad. Jag tror faktiskt att det är roligare att kolla på målarfärg som torkar, för att ta till en sliten liknelse. Men, det handlar om att vinna matcher och det lyckas ju Växjö göra trots att de egentligen inte förtjänar det.

Igår var det Rögle som drev spelet i tre perioder, även om Växjö hade några sekvenser i matchen där de fick press på de grönvita i egen zon. Men matchbilden var Rögles från första till sista tekning, men just nu har vi förtvivlat svårt att få in puckarna i nät. Lägg sen till att Rifalk har bjudit smålänningarna på två mål i de inledande matcherna, så förstår alla att det blir väsentligt svårare att vinna SM-finalmatcher. Växjös kvittering till 2-2 får helt enkelt inte gå in i det här skedet på säsongen. Sådant målvaktsspel vinner inga SM-guld, tyvärr.

Det märktes också ganska tydligt att Rifalks taffliga ingripande sänkte moralen i hela laget, för efter det hade vi svårare att skapa riktigt högkaratiga målchanser. Anton Bengtssons skott i stolpen var väl det närmaste vi kom, och med lite mer flyt hade en sådan puck kunna gå stolpe in istället för stolpe ut. Men förhoppningsvis får vi de studsarna med oss i nästa match istället. Jag funderar på om det trots inte är läge att kasta in Johan Gustafssom som en joker i match 3. Rifalk har inte varit hundra procent på tårna i de två inledande matcherna, vilket också bidragit till de två förlusterna. Gustafsson har en enorm finalrutin och alla vet att han är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Jag tror att han skulle älska att få komma in i det här 0-2 underläget och bidra till en magisk vändning. Men Cam & Co är ju inte kända för några drastiska ommöbleringar, så det lutar väl ändå åt att Rifalk får chans att revanschera sig på torsdag.

Vår förstakedja går inte riktigt att känna igen längre, och trion Ryfors, Zaar och Everberg får inte mycket uträttat framåt. Ska vi kunna vända tillbaka den här matchserien till vår fördel, vill det till att fler spelare kliver fram och visar vägen. Ryfors är mer eller mindre helt bortplockad ur spelet, och det syns rätt tydligt att han inte trivs när ytorna krymper och det fysiska spelet blir tuffare. Funderar han på att ta steget till NHL till nästa säsong, så bör han nog lära sig att spela även under de förutsättningarna. Även Zaar och Everberg trampar lite vatten för närvarande, och förhoppningsvis kan två dagars vila göra underverk med deras kroppar. Jag funderar på om man inte skulle kasta om lite i formationerna. Om Ted Brithén är redo för spel igen på torsdag, varför inte kasta in honom med Zaar och Everberg? För något måste nog tränarstaben hitta på, dels för att väcka laget och dels för att konfundera ett stabilt och strukturerat Växjölag.

Då skulle vi kunna ha följande kedjeformationer på tordag:
Zaar-Brithén-Everberg
Bengtsson-Ryfors-Tambellini
Andersson-Sjögren-Palola
Edström-Ferguson-Matson
Bristedt

Det finns sannolikt frågetecken för vissa spelare, som exempelvis Adam Edström som klev av isen en bit in i matchen. Han träffades av ett skott på baksidan av knät i första perioden och den skadan såg ut att hämma honom fram till dess att han klev av definitivt. Förhoppningsvis är det bara en utgjutning, som kan läka på ett par dagar. Men på baksidan av benet är skyddet minimalt, och vill det sig illa är det något som har gått sönder. Och då lär frånvaron bli längre.

Det kom aldrig någon anmälan mot Erlend Lesund för tacklingen på Brendan Gaunce. Helt rätt, om ni frågar mig. Gaunce vet att tacklingen kommer men sätter sig själv i en extremt dålig situation genom att vika undan kroppen i sista sekund och därmed försöka undkomma smällen. Det är lika mycket hans eget ansvar att Lesund då råkar träffa hans huvud en aning. Bra beslut av disciplinnömnden i SHL! Och att Seiders handske i ansiktet på Lundberg skulle ge något mer än en tvåminutare för roughing var ännu mindre sannolikt. Lundberg kommer in i den situationen som tredjegubbe och pucken är bortspelad sedan länge – att då Seider försöker skydda sig, om än lite klumpigt, ser jag inga som helst konstigheter med. Lundberg får helt enkelt vara beredd på att det kommer att göra ont om han väljer att sticka in nosen i det läget av situationen.

Nu väntar två hemmamatcher för Rögle. Det vill till att vi tar båda hemmamatcherna , och då kan vi helt plötsligt befinna oss i ett nytt mentalt läge i serien. Då åker vi till Växjö för match 5, där all pres då plötsligt ligger på smålänningarna. Förlust i den hemmamatchen och sen en resa till Ängelholm för match sex, är nog inget scenario som Hallam & Co önskar sig. Men det kan svänga snabbt i en serie bäst av sju, och som Mattaias Sjögren sa efter matchen igår så gäller det för Rögle att få bollen att rulla i grönvit riktining fortast möjligt. Rent hypotetiskt, men ändå fullt möjligt!

Än finns det tid att vända på detta!