Välj en sida

Vi är i princip halvvägs in i SHL-säsongen 2018/19, även om det fortfarande återstår en eller ett par omgångar innan alla lag har spelat 26 matcher. För Rögles del har det bokstavligt talat varit väldigt mycket upp och ned, men sammantaget tycker jag att ljuspunkterna är betydligt fler än bakslagen. Och skulle man helt räkna bort de fem inledande omgångarna, är det bara att konstatera att årets Rögle är ett lag för den absoluta SHL-toppen.

Bland de huvudsakliga bakslagen finns självfallet den överraskande svaga starten, missräkningen med prestigevärvningarna Christian Thomas och Matt Anderson samt frånvaron av nyckelcentern Mattias Sjögren under en stor del av säsongens första halva. Bortsett från det anser jag att ljuspunkterna har varit betydligt fler.

Räknar vi bort Thomas och Anderson så anser jag att nyförvärven överlag har visat sig leverera, och då inte minst spelare som Kodie Curran och Leon Bristedt som idag tillhör den absoluta toppen i ligan. Även spelare som Bertov, Zaar och Höglander har visat sig vara viktiga tillskott i truppen, och som bidrar till att höja nivån på laget. Och till skillnad från många andra anser jag även att en spelare som Erik Andersson varit en lyckad värvning. Han är en renodlad rollspelare som stämplar in till jobbet varje dag och han faller väldigt sällan “ur ramen”. Dessutom gör han ett stort jobb i vårt boxplay.

Sen finns det en kategori nyförvärv som hittills inte dominerat, men som ändå inte faller ur ramen eller är en belastning för laget. Här räknar jag in spelare som Christopher Bengtsson, Jonas Ahnelöv och Olle Liss (han är inget renodlat nyförvärv men spelade bara elva matcher förra säsongen, så jag räknar honom som ny i alla fall).

Bengtsson har ett stort sparkapital och behöver uppenbarligen tid för att acklimatisera sig till en högre nivå. Han kommer garanterat att växa längs SHL-resan och i takt med det förtroende han får. Det är därför inget bra tecken att han var bänkad i senaste matchen. Personligen tror jag att detta är en spelare som dels behöver spela mycket och dels känna att tränarna verkligen tror på honom. Hoppas därför att det kan lossna för Christopher under andra halvan.

Ahnelöv kom in som en sista-minuten-värvning och hade en ganska tveksam start. Men efter lite skadebekymmer och därmed tid att träna ikapp, har han varit den back han ska vara med tanke på hans meriter och lönekuvert. Här finns också betydligt mer att hämta, och får han nu bara vara skadefri så kommer han helt säkert att vara mycket betydelsefull under säsongens andra halva. Och inte minst om Rögle tar sig till slutspel. Då blir Ahnelövs rutin guld värd, tror jag.

Liss har inte riktigt gått att känna igen hittills, men precis som med Bengtsson och Ahnelöv så vet vi att här finns potential. Jag tycker mig ändå ha kunnat se vissa tendenser till förbättring de senaste matcherna och förhoppningsvis kan “Lissen” bygga vidare på det i omstarten. Han behöver använda sitt skott betydligt oftare och fokusera mer på att göra det han är bäst på; att låsa fast och erövra puck längs sargerna i offensiv zon. Då är han en riktigt jobbig j-vel att möta!

Spelmässigt har vi spelat den bästa hockeyn på väldigt länge, och vi har väl i princip inte sett ett bättre och mer gediget Rögle sedan säsongen 2008/09. Vi är bevisligen ett svårslaget lag och glömmer vi de inledande omgångarna har vi egentligen inte tappat konceptet någon gång under säsongen. Det är väl bara powerplay som inte riktigt fungerar, i kombination med en bitvis haltande effektivitet. Med bara lite bättre PP och en aning vassare avslut, hade vi haft ytterligare några poäng på kontot så här långt.

De avslutande 27 omgångarna förra säsongen plockade vi 43 poäng. Det gav ett snitt på 1,59 poäng per match och det gjorde att vi med marginal klarade oss undan de två sistaplatserna i tabellen. Så här långt den här säsongen ligger vi på ett snitt på 1,52 poäng per match. Men sett till nuvarande form så pekar allt mot ett högre poängsnitt totalt sett än vad vi hade under andra halvan förra säsongen.

Räknar vi endast de 20 senaste omgångarna, blir bilden en annan. Då ligger vi på höga 1,85 poäng per match. Kan vi fortsätta att hålla den här nivån (ca 1,8 p/match), kommer vi att sluta på över 80 poäng efter 52 omgångar. Då lär vi spela kvartsfinal direkt, mina vänner!