Välj en sida

Finländaren Tony Sund är en av backarna som ska fylla det tomrum som Gélinás, Hansson och Seider har lämnat efter sig. Han fick sitt stora genombrott i vårens VM, där hans Finland lyckades knipa en silvermedalj efter en finalförlust mot ett effektivt Kanada. På tio frågor försöker Röglesnack få pejl på vem Tony Sund är, både som person och hockeyspelare. Häng med!

Berätta lite om dig själv – vem är Tony vid sidan av hockeyrinken?
– Jag är en lugn, glad kille som gillar att umgås med mina kompisar. Har ett brett sportintresse överlag och sätter gärna på någon bra match eller något annat sportevent på TV:n när jag är ledig från hockeyn.

Var för blev det ishockey för din del?
– Jag vet faktiskt inte varför det blev just hockey. Men mina föräldrar satte mig i hockeyskola redan när jag var fyra år gammal och jag fastnade direkt för sporten.

Ungefär när förstod du att det fanns en chans till en professionell karriär inom hockeyn?
– Det var egentligen ganska sent i ungdoms- och junioråren. Jag skulle säga att det var omkring i 20-års åldern när jag fick chansen att komma upp och spela med A-laget i Vasa.

Vad skulle du säga är dina främsta styrkor som back?
– Skridskoåkningen och spelförståelsen är nog det jag är allra bäst på. Sen försöker jag att vara en så bra tvåvägsback som möjligt, som bidrar till laget i både defensiv och offensiv zon.

Skulle du beskriva dig som något av en ”late bloomer” med tanke på ditt genombrott i finska landslaget i våras?
– Ja, men lite så är det nog. Min resa visar väl ganska tydligt att man inte behöver vara den största stjärnan när man är 15-16 år för att nå sina mål. Det viktigaste är att hitta sin egen väg och ha en tro på det man gör.

Vilken roll hoppas du kunna ta i Rögle i vinter?
– Förhoppningsvis en så stor roll som det bara är möjligt. Rögle har tappat några riktigt starka backar från i fjol, så att ersätta dem blir inte lätt. Men jag lovar att alltid göra mitt bästa och att försöka hjälpa laget så mycket som möjligt.

Vad visste du om klubben innan du skrev på ditt kontrakt?
– Inte så mycket faktiskt. Men jag hade ett mycket bra samtal med Chris Abbott och han berättade om organisationen och staden, och jag fick ett väldigt gott intryck direkt.

Med ditt spel i VM kan det inte ha saknats anbud från andra klubbar och länder – varför blev det SHL och Rögle?
– Rögle kändes hela tiden som det bästa alternativet. Inte minst efter samtalet med Chris, där han också berättade om Rögles ambitioner och hur han ser på mig som spelare och den roll han vill att jag tar i laget.

Vad förväntar du dig av SHL som liga?
– Jag vet ju att det är en otroligt bra liga med väldigt många skickliga spelare. Det ska bli väldigt roligt att spela här och uppleva det själv.

Vad tror du skiljer spelet här från det i exempelvis Finland och Ryssland?
– Det är möjligt att det skiljer litegrann i spelstilarna, men överlag tror jag inte att skillnaderna är enorma. Det är helt klart tre bra ligor som alla ställer krav på att du presterar på en hög nivå för att lyckas. Jag ser fram emot att allvaret äntlige börjar snart!

Foto: Andreas Ljunggren, Rögle BK