Välj en sida

Efter varje säsong, och inför en ny säsong, finns det alltid spelare som lämnar laget. Några får inte förlängt och andra kanske väljer att lägga av. Skillnaden mot förr är att spelare nu lämnar för andra ligor och större lönekuvert. Tiden då spelare lämnade för andra lag i SHL tycks vara över. För att återknyta till rubriken och Karin Boye; dikten handlar om förändringar i livet. Varje spelare som lämnar öppnar dörren för nya spelare eller egna spelare att ta vara på möjligheten till en större roll, ikt Simon Ryfors gjorde den gångna säsongen.

Vad vi vet just nu är att följande spelare inte återfinns i Rögle nästa säsong: Johan Gustafsson, Jakob Bondesson, Daniel Zaar, Simon Ryfors, Niklas Hansson, Melker Eriksson, Moritz Seider och idag blev det även klart att Taylor Matson inte heller bli kvar.

När Rögle tar ett beslut öppnar det upp nya dörrar samtidigt som det stänger gamla dörrar. Karin Boyes dikt fortsätter med strofen:” Varför skulle annars våren tveka?” För oss som hängivna supportrar gör det ont varje gång en spelare lämnar eller inte erbjuds ett nytt kontrakt. Taylor Matson är en spelare vi kommer att sakna både på och utanför isen. Taylor har varit en ambassadör för Rögle. Likheterna med hur Rögle valde att inte förlänga kontraktet med Christopher Liljewall för några år sedan, är påfallande snarlikt. Trots allt är det laget vi älskar även om vi samtidigt älskar profilerna som visar klubbhjärta, en bristvara i legoknektarnas samtid. Taylor har spelat till sig en plats i våra hjärtan och kommer alltid att bli ihågkommen. Jag har aldrig förstått varför inte Rögle har spelarbilder i arenan på stora profiler som exempelvis Taylor Matson, Christopher Liljewall med flera.

Om listan på spelare som lämnar blivit lång kan ingen beskylla Rögle för att ha en lång lista på nyförvärv. Spelare som ryktas vara klara är juniorerna William Wallinder och William Strömgren från MoDo, unge Oliver Tärnström från AIK J20 samt centern Ludvig Larsson från Mora. Alla är utvecklingsbara spelare men det har inte presenterats eller ryktats om någon spetsspelare överhuvudtaget. Borde vi vara oroliga? Nej, det är ännu tidigt på Silly Season-säsongen och mycket kommer att hända innan försäsongen startar igång.

Några spelare i truppen som sitter på utgående kontrakt är Erik Andersson, Joey LaLeggia och Olli Palola. De två förstnämnda är kantbollar medan Olli Palola ordnades till Rögle tack vare Cor Viridis, dvs. med stöd av externa finansiärer, vilket troligtvis betyder att Palola lämnar Rögle. Av spelare med Rögleförflutet som vi gärna hade sett återvända kan vi skriva av Eric Martinsson som valde KHL där Jakob Lilja har kontrakt över kommande säsong med KHL-laget Barys Nur-Sultan. Istället lär vi få se en Abbottvärvning från Nordamerika.

Om vi ska titta i spåkulan och vilka namn som finns i AHL med Rögleanknytning finns Timothy Liljegren, Linus Sandin och Rasmus Sandin att nämna. Från möjlig till omöjlig är väl skalan där. Låt oss istället glädjas över att det finns en stomme kvar som fostrats i klubben, både Everberg och Brithén är starka ledare och Sjögren visade i slutspelet hur bra han kan spela. Tre spelare med grönvita hjärtan. För precis som i Karin Boyes dikt är jag säker på att det dystra och osäkra vänds till något positivt.

Eller som min vän Janne Tornblad, AIA originalmedlem nummer 001, alltid uttrycker det: Rögle, vi ger oss aldrig!

Foto: Andreas Ljunggren, Rögle BK