Välj en sida

Annandag jul och det finns goda skäl för oss Röglesupportrar att önska en god fortsättning. Tabelläget är minst sagt prekärt och eftermiddagens match mot Linköping får nog anses vara av karaktären “vinna eller försvinna” för Rögles vidkommande i jakten på säker mark. De kommande veckorna väntar ett intensivt matchande och det vill till att Röglespelarna är redo från start för att avståndet upp till Karlskrona, Mora och Örebro inte ska bli ointagligt. Fram till den 11 januari väntar sju matcher varav hela fem avgörs i Lindab Arena. Det är liksom nu eller aldrig som poängsnittet måste börja höjas till mer anständiga nivåer.

Senast Linköping gästade Lindab Arena var den 24 oktober och då vann östgötarna med hela 6-0 utan att behöva förta sig nämnvärt. Lika enkelt lär det inte bli idag, och det lär inte heller bli så stora siffror för något av lagen. Jag räknar med en jämn match och hoppas att Rögle kan hålla skärpan i 60 minuter. Då finns det goda chanser att vi får se en efterlängtad hemmaseger. Linköping har blandat och gett den här säsongen, och på bortaplan har man inte direkt rosat marknaden. I bortatabellen parkerar man för närvarande på en tiondeplats med fem segrar och åtta förluster.

Eftermiddagens match bjuder ju dessutom på lite extra nerv när Almen Bibic återvänder till Ängelholm för första gången sedan sitt klubbyte. Jag är övertygad om att han vill visa både Cam Abbott, sina forna lagkamrater samt publiken att han är en duktig spelare, och vid sådana tillfällen brukar ju ofta släkten vara värst… Å andra sidan är jag nästa lika säker på att Röglespelarna vill sätta press på Almen och få honom att fokusera på annat än att spela hockey. Det ska hursomhelst bli spännande att följa den matchen i matchen!

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Powerplay. Jag hoppas att det finns en plan för att lösa upp knutarna i den här spelformen, för det lär behövas om vi ska kunna vinna matcher framöver. Det har sett långsamt, statiskt och idéfattigt ut en längre tid nu och motståndarlagen har ganska enkelt kunna läsa sönder Rögles spel i numerärt överläge. Personligen tycker jag att man behöver gå tillbaka till grunderna och spela enklare. Man söker ofta de svåraste lösningarna istället för att bara försöka få puckarna mot mål och sen gå på returer och andrapuckar. Det brukar vara en effektiv metod när spelet går lite i baklås.
  • Boxplay. Steg för steg har det börjat se lite bättre ut i boxplay men fortfarande släpper vi in alldeles för mycket mål med en man mindre på isen. Även här känns det som om vi är för statiska och har svårt att hitta de rätta avvägningarna i spelet. Jag skulle vilja se mer aktivitet i boxen, där motståndarna inte får lika mycket tid och yta att sikta in sig. Det utnyttjar motståndarlagen ofta skoningslöst.
  • Smartness. Jag vet inte riktigt vad det beror på men i avgörande lägen har vi ofta saknat en viss “smartness”. Som i torsdags i Göteborg. Vi leder med 2-1 på bortaplan med tolv minuter kvar att spela. Då ger först Samuel Jonsson bort pucken bakom eget mål (istället för att bara skicka ut den ur egen zon via hörnet) och sen slår Edwin Hedberg en huvudlös passning på offensiv blå istället för att bara dumpa ner pucken djupt i Frölundazonen. Det kan tyckas vara små detaljer, men ack så viktiga. Med lite mer smartness hade Frölunda fått jobba mycket hårdare för sina mål och kanske hade vi då kunnat plocka med oss åtminstone en poäng hem.