Välj en sida

Det är aningen för tidigt att redan nu prata om helt avgörande vägskäl för Rögles vidkommande den här säsongen, men kvällens match mot Linköping har ändå lite av den karaktären. Vid en vinst kan laget så smått börja spana uppåt i tabellen, inte minst med tanke på att vi har en eller två matcher färre spelade än flera av lagen framför oss. Vid förlust blir det en fortsatt kamp för att undvika de två sista platserna och då finns det mycket som talar för att det är det även den här säsongen kommer att handla om framöver.

Som sagt, man kan vifta bort ovanstående resonemang med att detta bara är match tolv av totalt 52 och att mycket fortfarande hinner hända. Visst är det så, men jag menar ändå att resultatet i kväll kan visa lite av karaktären i säsongens Rögle. Kan man skaka av sig förlusten mot HV 71 och direkt hitta tillbaka till vinnarspåret? Blir svaret ja, tror jag att vi kan se fram emot fortsättningen med tillförsikt.

LHC har verkligen blandat och gett i säsongsinledningen och det är svårt att med säkerhet säga om det är fågel eller fisk. Just nu känns det mer som mellanmjölk och jag tror att de precis som Rögle kämpar med att hitta en identitet och ett vägvinnande spel. Målvakten Jonas Gustavsson har hittills inte varit det “monster” som nog många i och runt LHC hoppades på, och hans back up Jacob Johansson har inte heller varit lyckad de gånger han fått chansen.

Sett till de två senaste säsongerna har vi vunnit tre av fyra hemmamöten mot LHC (varav två på övertid), men å andra sidan förlorat tre av de fyra bortamatcherna. Poängfördelningen är 15-9 i LHC:s favör.

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Arbetsinsats och inställning. Kan Rögle visa upp samma beslutsamhet som mot Färjestad och Brynäs, är chanserna till seger mycket goda. Men det krävs hundra procent från alla spelare i alla moment.
  • Powerplay. Seriens numera nästa bästa PP ställs mot seriens näst sämsta boxplay. PP-spelet hackade betänkligt mot HV 71 och här krävs det en rejäl uppryckning. Framför allt måste man komma betydligt mer till skott och sluta spela runt boxen.
  • Uppspelen. Det börjar bli en aning tjatigt, men Rögle har fortsatta problem att få pucken ur egen zon och det slarvas alldeles för mycket i passningsspelet. Här krävs en uppryckning.

Se upp för:

  • Derek Roy. Här verkar sportchefen i LHC Fredrik Emvall hittat en riktig pärla och värdig ersättare till Broc Little. Har gjort elva poäng på tolv matcher och varit just den ledande spelare han förväntas vara.
  • Linköpings omställningar. Snabba spelare som Jakob Lilja, Mathis Olimb och Nick Sörensen är vassa vapen i LHC:s kontringsspel. Här får Rögles backar vara vakna.
  • Linköpings powerplay. Inte i absoluta toppskiktet statistiskt så här långt men spelarmässigt har man flera vassa pjäser och playmakers i den här spelformen.