Välj en sida

I kväll väntar en omstart efter ett tio dagar långt SHL-uppehåll och för Rögle är det något av examen efter den turbulens som följde på dubbelmötet mot Växjö. Anders Eldebrink har lämnat laget och lämnat över ansvaret till sina assisterande tränare, och det ska bli mycket spännande att se vilken effekt det får i utförandet på isen. Uppehållet kom mycket lägligt för Rögle och vi får hoppas att laget hunnit gnugga några av de detaljer som funkade mindre bra under seriens första 15 omgångar.

Det är kanske för tidigt att redan nu prata om ödesmatch, men kvällens möte med Mora bör absolut vinnas om Rögle har minsta lilla ambition att börja klättra i tabellen. Mora är ett lag som man helt enkelt måste ha efter sig efter 52 omgångar, och då gärna även tillsammans med Karlskrona eller Örebro (som började bättre än förväntat men som tappade lite innan uppehållet). Mora har framför allt varit starka hemma i Jalas Arena, där man plockat merparten av sina poäng. På bortais har det gått lite tyngre, där man totalt spelat in fem poäng på 16 omgångar. Å andra sidan är Rögles hemmafacit så här långt inget som imponerar heller direkt – fem poäng på 15 matcher – så jag tror att vi kan räkna med en mycket jämn tillställning mellan lagen i kväll.

Senast Rögle och Mora möttes i Lindab Arena var i januari 2015, då hemmalaget till slut kunde vinna med 3-2 efter ett sent avgörande i powerplay av Christoffer Liljewall. Då handlade det om Hockeyallsvenskan och en säsong som så småningom skulle ta Rögle till SHL. Det senaste mötet var i andra omgången av årets SHL, där nykomlingen Mora mer eller mindre körde över ett vilset Rögle med siffrorna 5-1. Som sagt, jag tror att kvällens möte blir tätt, kompakt och intensivt och att vi inte kommer att få se några stora siffror åt något håll. Varför inte en repris på mötet 2015, med en skön uddamålsvinst och ett sent avgörande i tredje?

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Försvarsspelet. Under uppehållet har mycket av fokus på Rögles träningar legat på defensiven och nu är det upp till bevis. Mycket pekar på att det endast är backparet Schira-Younan som är intakt, med övriga backpar är nya konstellationer. Uppspelen från backarna måste bli både snabbare och mer precisa, för att Rögle ska få nödvändig fart i uppspelen.
  • Special Teams. Rögle måste börja få igång produktionen i powerplay igen. Man är fortfarande i toppen av statistiken i den här spelformen, men sett till den senare tredjedelen av seriespelet innan uppehållet minskade effektiviteten avsevärt. Samtidigt måste boxplay bli bättre, där Rögle ligger i botten av statistiken för tillfället.
  • Farten. Kan Rögle få fart i sitt anfallsspel och matcha Moras intensiva skridskoåkning, tror jag att vi kan få en matchbild som passar hemmalaget ganska bra. Mora kommer inte att backa hem, utan jag räknar med att man spelar sitt vanliga fartfyllda och intensiva spel. Det måste Rögle matcha fullt ut.