Välj en sida

Jag trodde ärligt talat inte att jag skulle behöva skriva något i den här stilen den här säsongen, men bara fyra matcher in i seriespelet befinner vi oss redan vid ett vägskäl. Alla förhoppningar om ett bättre, starkare och tuffare Rögle har skoningslöst strandat likt en hjälplös val på en torrlagd strand. Det är fortfarande tidigt på säsongen och att mycket kan hända lärde vi oss om inget annat under förra säsongens andra halva. Skillnaden är att vi då kunde slå konstant ur underläge, medan tränarstaben med sin överoptimism nu satt oss i en situation där varje lag ser en ära i att trycka till den skrytsamme kusinen från landet. Det är tyvärr självförvållat…

Jag tror att Matt Anderson kan bli den injektion som det här laget så väl behöver, även om han sannolikt inte kommer att leverera stordåd redan från start. Räkna med att han behöver en startsträcka på några matcher, innan han är inne i tempo och tajming. Se bara på Ahnelöv, som var ganska rostig i de inledande matcherna, men som tycktes vakna till liv hemma mot Frölunda i torsdags. Jag hoppas att hans formkurva fortsätter att peka uppåt, för vi behöver sätta ett stabilt och tryggt försvarsspel för att kunna plocka vinster framöver. Jag hävdar att det återigen är en bristande defensiv som gör att vi befinner oss i botten av tabellen, även om också effektiviteten varit för dålig så här långt. Men allt börjar bakifrån, med en stabil målvakt och ett bra försvarsspel. Då kommer målen framåt också att komma.

Nu när både Bertov och Bibic verkar vara spelklara igen, förvånar det mig därför att tränarstaben tycks vilja fortsätta med Williamsson-Youds. De här två har varit vår verkliga akilleshäl i säsongsinledningen, där Williamsson är -4 och Youds är -3. Det känns helt enkelt som ett dåligt balanserat backpar, där bägge har sin förtjänster offensivt men som samtidigt är direkt svaga i man-mot-man-spelet i egen zon. Med de backar som nu finns tillgängliga, borde det gå att få till en bättre balans i paren. Här är mina förslag:

  • Schira-Bertov, Ahnelöv-Curran, Youds-Bibic, Jonsson
  • Schira-Jonsson, Ahnelöv-Curran, Youds-Bertov, Bibic

Jag är övertygad om att någon av de här kombinationerna skulle resultera i en bättre och tryggare defensiv än den som staben väljer att ställa på benen. Men låt oss hoppas att jag har fel och att Youds-Williamsson överträffar sig själva i morgondagens derby. Tillåt mig tvivla…

Hur var det nu med vägskälet? Jo, jag menar att det är helt nödvändigt med en seger i morgon för att få den här säsongen på rätt köl snarast möjligt. Dels för att bevisa för sig själva att man är konkurrenskraftig, dels för att visa publiken att det finns substans bakom det snack som levererades innan säsongen startade. Vi Rögle-supportrar har hört det tugget allt för många gånger förut och är ju luttrade efter tidigare besvikelser och bedrövelser, men för klubbens trovärdighet är det kanske viktigare än någonsin att verkligen leverera den här gången. Man kan inte luras hur många gånger som helst utan att det någon gång får allvarliga konsekvenser i form av sponsortapp och bristande publikintresse.

Så vilken väg väljer ni i morgon, Rögle?