Välj en sida

Rögle har nu tagit poäng i åtta matcher i följd. Spelet hackar betänkligt mellan varven, men när slutsignalerna för matcherna går lämnar de grönvita spelarna ändå isen med minst en poäng i bagaget. Matchen mot Oskarshamn igår var inget undantag. Hemmalaget trummade på rejält i den sista perioden och ingen hade kunna protestera om de till slut plockat med sig samtliga poäng. Men en kombination av småländsk oskicklighet och en storspelande Christoffer Rifalk, gjorde att Rögle till slut gick segrande ur striden via ett avgörande mål på övertid. Så här har det ofta sett ut den här säsongen, och det är ett styrkebesked i sig att kunna vinna matcher även när laget inte presterar på topp.

Men i stort tror jag att både tränarstaben och sportchefen Chris Abbott är aningens överraskade av den goda poängskörden så här långt. I en intervju med HD:s Daniel Rooth antydde ju Chris att laget haft turen på sin sida vid många tillfällen så här långt, och att det rent spelmässigt finns mer att hämta från hans lagbygge. Precis som inför säsongen 2020/21 väckte de tunga spelartappen till årets säsong farhågor om Rögles kapacitet, inte minst då försvarsmässigt med avsaknaden av bärande stjärnor som Seider, Hansson och Gelinas. Så här långt kan vi konstatera att de farhågorna inte har besannats, åtminstone inte räknat i antal insläppta mål. Faktum är att innevarande säsong så här långt mer eller mindre är en karbonkopia av förra säsongen, med skillnaden att vi den här säsongen har släppt in något färre mål och samtidigt gjort några mål färre. Så här ser det ut:

2020/21
12 matcher
Antal vinster (3 p och 2 p): 9
Målskillnad: 41-29
Poäng: 28
Poängsnitt: 2.33

2021/22
12 matcher
Antal vinster (3 p och 2 p): 9
Målskillnad: 37-25
Poäng: 26
Poängsnitt: 2.17

Visst, två poäng färre inspelade den här säsongen men i stora drag är skillnaderna små. Personligen tycker jag att utfallet så här långt är överraskande bra, inte minst med tanke på att det har varit många nya spelare att skola in i Abbott-modellen och att det var en hiskelig massa poäng som tappades på ett bräde när Zaar, Ryfors, Hansson, Gelinas och Seider lämnade Rögle för nya äventyr. Men som jag ser det finns det ändå skillnader mellan den här säsongen och den föregående.

Förra säsongen kändes det som om vi gick in med ett mer eller mindre färdigt lagbygge, som redan från start var redo att konkurrera om SM-guldet. Den här säsongen undrar jag om inte Chris Abbott har valt en lite annan modell, vi kan kalla det att göra en “Växjö”. Tittar man på Växjö de senaste säsongerna, så har ett av Henrik Evertssons kännetecken som sportchef varit hans uttalade skicklighet att komplettera sina lagbyggen med avgörande pusselbitar under säsongernas gång. Det har självklart inte lyckats varje gång, men förvånansvärt ofta har det visat sig vara en framgångsrik strategi.

Det räcker att titta på förra säsongen. Växjö började rejält darrigt de inledande omgångarna och efter 12 omgångar parkerade man mitt i SHL-tabellen med ett poängsnitt på 1,69. Under resans gång valde Evertsson att plocka in spelare som Christian Folin, Brendan Gaunce och Andrew Calof, där i synnerhet de två förstnämnda tog bärande roller i det lag som så småningom vann SM-guldet på vårkanten.

En titt på säsongens Rögle skvallrar om att det sannolikt har lämnats en del luckor i lagbygget som kommer att fyllas med kvalitet när rätt läge uppstår. Chris Abbott kommer inte att hugga på första, bästa lediga spelare utan han kommer definitivt att ha tålamod att invänta precis rätt pusselbit till sitt lagbygge. Inte minst nu när inledningen på säsongen har varit så pass bra, det ger Chris både arbetsro och en möjlighet att vara extremt kräsen i sina val framöver. Vi kan vara helt säkra på att bröderna Abbott inte ger sig förrän de har nått det mål som de har satt upp både för sig själva och för Rögle som klubb – att vinna det där efterlängtade och historiska SM-guldet. Det är det enda Chris har i kikaren när han spanar efter spelare som kan förstärka säsongens lag och som kan göra skillnad när allt ställs på sin spets i de avgörande matcherna i slutspelet.

Vad tror ni – dyker det upp några nya spelare i Rögle framöver?