Välj en sida

Tungt. Mycket tungt, till och med. Säga vad man vill om detta Växjö, men nog är de skickliga på att hitta vägar att vinna matcher. Jag må vara part i målet, men det känns som om Rögle varit klart bättre i nio av tolv ordinarie perioder under de fyra första finalmatcherna, men ändå står det 3-1 i matcher till Växjö. Hur är det ens möjligt? Man måste ge smålänningarna att de är ruskigt effektiva när lägena kommer, samtidigt som Rifalk gett bort ett par mål för mycket för att Rögle ska kunna vinna mot och på allvar hota ett så här tätt spelande Växjö.

I gårdagens match tycker jag att vi förlorar de viktiga kamperna framför båda målen, samtidigt som Växjö är sjukt skickliga på att vinna de avgörande tekningarna. Samtliga Växjös mål är frukten av bra offensiva tekningar, där man genom tekningsvinst skapar ett överläge på Rögle och så småningsom petar in puckarna. Vi kommer överhuvudtaget inte in i motsvarande ytor framför mål i Växjös zon. Där är Växjö klasser bättre än oss i gårdagens match, och det blir till slut helt avgörande för utgången.

Nu är uppförsbacken givetvis lång – och brant. Rögle bara måste vinna tre matcher i rad, och det är klart att det är fullt möjligt att lyckas med det. Men… Ser man till hela säsongen så är det något vi lyckades med vid fyra tillfällen, dvs. att vinna tre eller fler matcher i rad. I sluspelet inledde vi med att avfärda Frölunda i fyra raka matcher i kvartsfinalen. Så det är klart att uppgiften är fullt möjlig att klara av, även om läget man satt sig i är tuffast tänkbara.

Nu väntar alltså tre måste-matcher på rad, varav två på bortaplan i Vida Arena där Växjö är dokumenterat starka. Under grundserien förlorade man endast fem av 26 maqtcher. Det säger egenttligen allt om svårighetsgraden i den utmaning som Rögle står inför… Lägg sen till att man endast förlorat två matcher i rad på hemmais på hela säsongen, så blir Rögles uppförsbacke ännu jobbigare och brantare. Ska man ha minsta chans att lyckas med uppgiften krävs att effektiviteten blir betydligt bättre, att vårt powerplay fortsätter att leverera men kanske framför allt: Att kamperna framför mål vinns och att Rifalk kliver fram och slutar släppa in de enkla puckar som Växjö kastar mot mål på vinst och förlust.

Under grundserien var Rögle näst bäst i SHL på bortaplan. Bara Leksand var bättre sett över 52 omgångar. Av 26 bortamatcher vann Rögle 14, och tog sammanlagt 45 av 78 möjliga poäng. Men nu i slutspelet har vi alltså fyra raka förluster, två mot Skellefteå och två mot Växjö. Dags att bryta den trenden på måndag, om inte semestern ska vara ett brutalt faktum vid halv elva-tiden imorgon kväll. Orkar detta Rögle mobilisera tillräckligt med kraft för att hålla liv i serien och ta det till en match sex i Ängelholm på torsdag? Om något lag ska klara det, så är det nog den här säsongens upplaga av Rögle.

Låt oss tillsammans börja klättringen upp för värsta backen…

Foto: Andreas Ljunggren, Rögle BK