Välj en sida

Som bekant är Rögle i akut behov av att börja vinna matcher men att trendbrottet ska komma just i kväll mot Skellefteå på bortaplan är det nog inte många som verkligen tror. Hoppas gör ju vi Röglesupportrar så klart alltid och efter de senaste säsongernas klena resultat är vi ju ett tämligen tåligt folk. Att hålla på Rögle kan i det närmaste betraktas som något av ett självplågeri, men skam den som ger sig. Någon gång måste väl vindarna vända och solen stå i rätt linje mot månen, så att vi också kan få något att glädja oss åt. Och varför inte i kväll, även om det är en utmaning som heter duga!

På tio matcher mot Skellefteå är poängfördelningen förkrossande 27-3 i västerbottningarnas favör. Så det mentala överläget för Skellefteå är monumentalt redan innan den första pucken släpps kl. 19.00 i Skellefteå Kraft Arena. Skellefteå är på många sätt en förebild inom svensk hockey och jag tror att Rögle väldigt gärna skulle vilja göra en liknande resa med klubben. De har varit extremt skickliga på att utveckla egna talanger till fullfjädrade SHL-spelare och när framgångsspiralen väl börjar snurra uppåt brukar det ena ge det andra. Rögle har under ganska många år befunnit sig i motsatt riktning i spiralen och i sådana pressade tider tenderar istället det mesta att bli fel. Nu gäller det för klubbledningen att våga hålla fast vid det lagda spåret och försöka arbeta långsiktigt med bröderna Abbotts filosofi. Det kommer garanterat ge resultat så småningom, och högsta prioritet just nu är att lägga en plan för att rädda SHL-platsen. Att spela i högsta serien tror jag är livsnödvändigt för klubbens existens på sikt.

Idag kom beskedet att Jalasvaara stannar säsongen ut i Rögle. Det tycker jag är helt rätt. Han har på kort tid visat att han är en tillgång i laget, och enda misstaget så här långt var väl när Nick Sörensen fick trampa förbi honom lite väl enkelt vid Linköpings kvitteringsmål i tisdags. I övrigt har han varit mycket stabil. Jag skulle väldigt gärna vilja se ytterligare en back av Jalasvaaras kaliber i Rögle, som fick tid att spela in sig i laget inför ett eventuellt kval. Jag tror nämligen att försvars- och målvaktsspelet är en avgörande nyckel till framgång mot ett allsvenskt lag.

I kväll gäller det för Rögle att spela disciplinerat och metodiskt, som mot Frölunda i förra veckan. Med lite mer självförtroende och flyt tror jag faktiskt att vi hade vunnit den matchen. Först och främst är det viktigt att hålla sig borta från utvisningsbåset och sen att kunna utnyttja de chanser vi får under matchen. Jag räknar med att hemmalaget kommer komma ut hårt de första 10-15 minuterna inför en stor hemmapublik och där gäller det att försöka stå emot genom att spela enkelt och se till att vara rätt positionerade i egen zon. Jag hoppas att Abbotts inträde i båset igen kan bidra till bättre fart och intensitet från Rögle-spelarna.

Rögles tre nycklar i matchen:

Målvaktsspelet. Ville Kolppanen gör debut I Rögls mål och räkna med att han kommer vara inspirerad och sugen på att göra en bra match. Jag hoppas att hans utespelare är lika sugna på att hjälpa honom i hans debut, vilket kan vara positivt ur Rögles synvinkel.

Disciplinen. Med firma Lindström-Möller-Lindholm i powerplay gäller det för Rögle att sitta så lite som möjligt i utvisningsbåset. Och med tanke på Rögles svaga boxplay-statistik lär det bli väldigt svårt att vinna om vi drar på oss för många utvisningar.

Intensiteten. Matchen mot Linköping senast var tyvärr ett steg till baka för Rögle, där det långa stunder såg ut som om spelarna var kvar på julledighet. Flytet i spelet var som bortblåst och arbetsinsatsen lämnade en hel del övrigt att önska. Hoppas på rejäl bättring i kväll – det lär krävas!