Välj en sida
Rögle satte punkt för en annars lysande höst med två rejäla plumpar i protokollet. Först förlusten på straffar mot Färjestad i tisdags och så gårdagens torsk mot Malmö. Extra surt att förlora matchen precis innan juluppehållet, och inte minst då mot ärkerivalen Malmö i egna borgen. Men generellt är det bara att glömma och ladda om inför omstarten mot Leksand på annandag jul.
De två senaste matcherna har varit långt från Rögles högsta nivåer under hösten, och det är såklart laget fullt medvetet om. Både mot Färjestad och Malmö har Rögle varit det spelförande laget, men förlorat matcherna i special teams och på sämre skotteffektivitet. Grundserien är lite av en process för alla lag, och det gäller att plocka på sig så många lärdomar som möjligt längs resan mot slutspelet. För det är naturligtvis det långsiktiga målet, även om man samtidigt också vill komma så högt upp som möjligt i tabellen efter 52 omgångar.
Förhoppningsvis kan man ta de här senaste matcherna som en nyttig läxa och tankeställare inför fortsättningen. För Rögles del gäller det att inse att man inte kan gå på halvfart mot något lag i SHL. Minsta brist på ödmjukhet och inställning, så förlorar man. Personligen tycker jag att det känns oroväckande att det inte gick att frambringa mer desperation i slutet av matchen mot Malmö. Underläge med bara ett mål på hemmais och ändå kändes agerandet väldigt lamt och intetsägande över hela linjen.
Mot Malmö fick vi också se ett bitvis nonchalant försvarsspel, något som tidigare lyst med sin frånvaro under säsongen. Sylvegård och därefter Händemark lämnades helt fria framför Rifalk, efter det att Rögles backar överbelastat och gått bort sig bakom egen kasse. Kanske ett tecken på en viss mättnad hos spelarna men kanske också ett visst mått av mental trötthet efter ett intensivt matchande i december. Men å andra sidan har även Malmö matchat ganska hårt de senaste veckorna.
Sen tycker jag slutligen att Rögle behöver jobba med sitt boxplay. I mina ögon är det inte tillräckligt bra eller hållbart i ett kommande slutspel, när allting kommer att skruvas upp ett par snäpp. Den stillastående och passiva boxen känns både ineffektiv och omodern. Det är bara att titta på boxplaystatistiken (Rögle ligger 9:a med 73,75%) och konstatera att modellen uppenbarligen inte är tillräckligt bra. Motståndarna tillåts att göra mål  lite för enkelt på oss med en man mer på isen, och det är i just special teams som många matcher kommer att avgöras i ett tätt slutspel.
Men totalt sett kan vi nu sätta punkt för en strålande första halva av säsongen för Rögles vidkommande. Det finns fortfarande några mindre skönhetsfläckar att jobba med och ta tillbaka till ritbordet för laget, men i stora drag finns det faktiskt inte mycket att anmärka på. Laget firar jul i serieledning med 48 poäng på 23 matcher, med tre matcher färre spelade än tvåan Frölunda som skuggar på 47 pinnar. Så hatten av för fin underhållning under stora delar av en annars ganska dyster höst!