Välj en sida

Ikväll såg Rögle till att sätta en snygg punkt för sin SHL-säsong 2017/18. 3-0 mot Linköping gör att SHL-kontraktet är säkrat och att Rögle nu på allvar kan börja bygga och ladda för sin fjärde raka säsong i den högsta serien. Jag vet, det återstår två matcher i Lindab Arena innan säsongen kan stängas definitivt, men för Rögles vidkommande får de här matcherna mer träningskaraktär än tävlingsnerv. Trots det tvivlar jag inte på att Rögle kommer ge sitt yttersta för att avsluta säsongen i en positiv anda, samtidigt som resultaten i matcherna kan ha betydelse för andra lag. Men den där riktiga nerven kommer självklart att saknas.

Att vi skulle ha säkrat kontraktet med två matcher kvar av säsongen var det nog inte många som trodde när det såg som allra mörkast ut för laget där i oktober-november. Säsongen började på ett katastrofalt sätt och förhoppningarna om ett resultatmässigt lyft grusades brutalt de tio första omgångarna. Spelet och resultaten var om än ännu sämre än säsongen dessförinnan, och det kändes som om hela klubben befann sig i snabb rutschbana utför. Jag vet att det var väldigt många – både supportrar och sponsorer – som misströstade och tvivlade på ledningens professionalitet. Jag tillhörde också den skaran och riktade bland annat hård kritik mot ledningen i samband med att “Masken” försvann, där jag ansåg att tränare Eldebrink också borde sparkas. Det dröjde ytterligare ett par veckor innan det nödvändiga beslutet fattades, och med facit i hand var det inte en dag för tidigt!

In kom först Chris Abbott och bara två veckor senare gjorde broder Cam comeback i Rögles organisation, efter att ha varit borta från Ängelholm i närmare tio år. Tillsammans satte de en ny strategi för laget, förändrade träningar, satte nya resultatmål och framför allt sköt in en sjuhelsikes massa ny energi i gruppen. Det vinglade en aning de första två månaderna, men från årsskiftet och framåt har Rögle gått från klarhet till klarhet. Bröderna tycks ha en självklar tro på det de gör och kan, vilket smittar av sig på omgivningen. Det gäller förresten både spelare och publik, där den senare har återvänt på bred front till Lindab Arena igen. All heder till Marcus Thuresson och styrelsen som till slut tog beslutet och som hade modet att satsa på bröderna Abbott!

Framtidstron och framför allt tron på klubben har på rekordtid återvänt till Ängelholm, och vi är nog många som känner en stor optimism inför nästa säsong. Nu kan den sportsliga ledningen – med Chris Abbott i spetsen – i lugn och ro börja bygga ett lag som ska kunna vara redo att utmana om en slutspelsplats i nästa års serie. Att redan nu i början av mars veta vår serietillhörighet är enormt betydelsefull. Vi får inte bara ett försprång mot de klubbar som ännu inte säkrat kontraktet när det gäller spelare, det ger också en viktig arbetsro i organisationen. Alla funktioner i klubben kan redan nu börja fokusera på nedsläpp i mitten av september. Därför tror jag att vi kan gå en riktigt kul framtid till mötes och jag skulle inte bli förvånad om Rögles resa uppåt i SHL-hierarkin nu har inletts på allvar. När “Masken” var kvar pratade han om att det tar några år att etablera sig i SHL, och nu tror jag faktiskt att våra hundår är över.

Det cirkulerar just nu mycket rykten om spelare på väg in till Rögle, och igår avslöjades att Leon Bristedt ska vara klar för nästa säsong. Vi kan nog utgå ifrån att det ryktet stämmer, men jag tror inte Rögle själva är speciellt sugna på att släppa det namnet som en första värvning inför kommande säsong. Där vill man nog hellre ha ett mer etablerat namn som sätter tonen och ambitionsnivån, och ett sådant namn skulle kunna vara Mattias Sjögren. Ren spekulation, så klart.

Oavsett så ser vi fram emot både en hyperintressant silly season men också en kommande säsong som kommer att bli mer intressant än på länge. Det känns lite snopet att säsongen tar slut på lördag, men samtidigt ska det bli så otroligt skönt att följa vårens kvalspel utan att ständigt gå runt med en klump i magen och hjärtat i halsgropen. Det känns som om vi har gjort det vad vi ska för lång tid framåt!