Välj en sida

Ikväll är det dags för Rögle att spela den sista av sju träningsmatcher innan det är dags för premiären bort mot Skellefteå på lördag. HV71 väntar i Kinnarps Arena, där man firar HV-dagen. Försäsongens matcher har varit ganska mycket upp och ner för Rögles vidkommande, där det funnits gott om både utropstecken och frågetecken. Men till skillnad mot tidigare säsonger så har man den här gången matchat genomgående mot mer kvalificerat motstånd, vilket jag tycker är mycket klokt. Det ger dels bättre värdemätare och dels en mer ärlig självbild innan det blir allvar.

Vilka svar vill vi då ha i eftermiddagens examensmatch? Ja, här är några punkter där jag väldigt gärna skulle vilja ha någon form av besked:

  • Är Kodie Curran redo att ta en av sex backplatser i premiärlaget? Och kommer han kunna vara en avgörande spelare i powerplay? Vi kanske inte får svar på de här frågorna i eftermiddag, men jag vill åtminstone se någon typ av riktning för fortsättningen. Hittills känns det som om Kodie har spelat ett spel som inte riktigt fungerar på SHL-nivå och jag skulle önska att han istället började att hålla sig till de enkla grunderna. Spela ett enkelt backspel och chansa inte med offensiva utflykter och dåligt tajmade “pinchningar”. Det får komma i steg två när farten och tajmingen sitter bättre.
  • Är det Justin Pogge som är förstahandsvalet på målvaktssidan? Kolppanen gjorde en stabil insats mot Tingsryd senast och det är nog inte helt givet vem som ska vakta målet på lördag. Dagens match kan mycket väl avgöra det valet.
  • Fortsätter Nils Höglander sin positiva utveckling? Han var inte alls lika framträdande i Tyrs Hov i torsdags, men gjorde ändå ett mål och glimtade bitvis till i några byten. Det såg ut som om han saknade sin radarpartner Leon Bristedt. Om deras kemi fortsätter, är jag ganska säker på att de två tillsammans med Erik Andersson bildar en av kedjorna i premiären.
  • Har Olle Liss och Christoffer Bengtsson äntligen vaknat till liv? Liss gjorde mot Tingsryd sin klart bästa match under försäsongen, och detsamma kan sägas om Christoffer Bengtsson. Två spelare som lirade allsvenskt förra säsongen och vi får nog räkna med att prestationerna kommer att pendla upp och ner från de här herrarna, men det hade varit skönt att känna att det i alla fall är på väg uppåt nu när det snart är allvar.
  • Har Christian Thomas en växel till att lägga i eller sparar han sig till premiären? Så här långt har han inte motsvarat mina högt ställda förväntningar. Ja, det sägs att nordamerikaner ofta tar försäsong och träningsmatcher med en klackspark, men nu när det snart är dags för seriespel skulle jag önska att vi i alla fall fick se glimtar av hans kapacitet. Det beryktade skottet har lyst med sin frånvaro och det hade varit trevlig att få bekräftat att det finns och att det kommer göra nytta för oss i vinter.
  • Börja spelet i “special teams” att sitta? Hittills har Rögle haft väldigt bra utdelning i powerplay och i den senaste matchen matchade man konsekvent två olika PP-uppställningar. Jag skulle gissa att man fortsätter på den inslagna vägen och att en spelare som Curran får vänta på sin chans till dess att spelet börjar hacka. Boxplay har fungerat helt okej,även om jag tycker att man bitvis blir väl passiva i boxen. Mot Tingsryd satte man dålig press och det blev mest ett statiskt, uppställt boxplay. Så har Rögle spelat under flera säsongen, men jag har trott att detta skulle ändras under Cam. Det var förhoppningsvis bara en tillfällighet – jag tror att vi får se ett mer utpräglat press- och stresspel i eftermiddag.
  • Kan vi spelmässigt matcha HV bättre än senaste mötet i Helsingborg? Då var HV bättre i det mesta, inte minst vad gäller passningsspel och speltempo. Det var nog försäsongens hittills sämsta insats och jag hoppas att det kommer se annorlunda ut i dagens möte. Jag förväntar mig ett mer gediget passningsspel och att vi kan hålla samma fart som HV.

Det finns naturligtvis mer än detta att fundera över, men det här tycker jag personligen är de viktigaste frågorna att få svar på med mindre än en vecka kvar till SHL-premiären. Nedsläpp i Kinnarps Arena kl. 16.00. Matchen ser du på C More.