Välj en sida

Efter Rögle-segern med 6-2 mot Karlskrona i NKT Arena i går kväll, var jag helt ärligt för omtumlad och förvirrad för att kunna få ihop ett vettigt blogginlägg. Allt det jag skrev efter matchen i Lindab Arena i fredags kväll, skulle man kunnat skriva om matchen igår. Fast nu var rollerna helt omvända! Ibland är ishockey en riktigt konstig sport. Var det verkligen samma lag som spelade den första matchen i fredags, som spelade igår? När man ser matcherna i efterhand, skulle man kunna tro att spelarna bara bytt tröjor med varandra. Att två lag kan uppträda så svart eller vitt med mindre än 24 timmar mellan matcherna, är faktiskt en fullständig gåta.

Igår flög Rögle bokstavligt talat ur startblocken (det gjorde man delvis i fredags också men då spelade man faktiskt helt huvudlöst) och skaffade sig 3-0 redan efter en halv spelad period. Och när Ted Brithén pangade in 4-1 bara tjugo sekunder efter Karlskronas reducering i powerplay, var matchen avgjord där och då. Och det jag efterlyste efter fredagens match – spelare som vill och vågar ta det tuffa jobbet framför motståndarmålet – resulterade idag i två snygga mål. Först var det Sylwander som styrde in Schiras skott och sen var det Rensfeldt som skymde målvakten när Brithén pricksköt. Svar på tal direkt, alltså!

Just den varan har vi inte blivit bortskämda med den här säsongen, och det är faktiskt en roll som jag menar att en spelare som Sylwander skulle kunna ta. Han är stor och stark, och svår för motståndarna att flytta på. Kan han acceptera den typen av roll till en vettig peng, tycker jag Rögle borde överväga en förlängning. Det går nog knappast att få en spelare med större Rögle-hjärta i alla fall. I “Sylles” fall tror jag mycket sitter i huvudet. Med rätt arbetsbeskrivning är jag övertygad om att han skulle kunna vara en viktig och utpräglad rollspelare, lite samma typ av spelare som Alcén i Brynäs.

I fredagens text var jag också väldigt kritisk till spelare som Connolly och Lerg, med all rätt kan jag fortfarande tycka. De – med många flera – gjorde en riktig plattmatch i första mötet. Inget snack om det. Men igår gav de också svar på tal. Connolly var uppenbarligen på bättre spelhumör och svarade för en riktigt bra match, som kröntes med två snygga assister till Lerg och Rensfeldt. Och Lerg lyfte sig rejält och var den avgörande spelare som man kan förvänta sig att han ska vara. Vi får se hur Chris Abbott resonerar när det gäller en förlängning eller inte av Lergs kontrakt. Med tanke på att en förlängning har dragit ut på tiden, kan det nog tyvärr vara så att han redan skrivit med en annan klubb för nästa säsong. Det är ju inte ens säkert att Lerg blir kvar i Sverige och SHL. Kan tänka mig att en spelare som gör 40 mål på två säsonger i ett bottenlag, är attraktiv för klubbar i såväl NLA som i KHL. Vi får se var det landar.

Nu börjar Chris Abbotts jobb på allvar, även om SHL-kontraktet rent teoretiskt inte riktigt är klart ännu. Endast om Mora tar nio poäng samtidigt som vi förlorar samtliga återstående matcher, kan de passera oss. Det förstår alla att det inte kommer att hända. Det ska bli riktigt kul att följa hur årets silly season artar sig. Det har redan börjat läcka uppgifter om andra lags lagbyggen, men hos Rögle har det varit mer eller mindre tyst. Det enda ryktet med substans som jag hört, är att SSK:s Christoffer Bengtsson ska vara mer eller mindre klar för SHL-spel med Rögle kommande säsong. I övrigt har jag personligen inte hört om andra spelare som ska vara på väg in. På minussidan får nog Hedberg och Rensfeldt redan betraktas som förlorade, utifrån de uppgifter som cirkulerat i medierna.

Jag räknar med att det kommer ske en ganska stor förnyelse i truppen, där Chris Abbott vill bygga ett lag som fullt ut kan spela den typen av spel som han och Cam vill spela. Det ska bli väldigt spännande att se vad det innebär i praktiken och vilka spelartyper som kommer att prioriteras. Men att Rögle kommer att vara ett mer skridskostarkt och tempofyllt lag nästa säsong, är nog ingen avancerad gissning. Och om resultatet blir positivt – något som Marcus Thuresson antydde i veckan som gick i en intervju med HD – borde det finnas utrymme för att spänna bågen lite till i spelarbudgeten. Jag hoppas att publiken sluter upp i de två avslutande hemmamatcherna, även om de inte skulle gälla något mer än äran och placeringarna 11-12.

Det ska bli så underbart skönt att få följa kvalspelet utan att vara direkt involverad i det. Och även om ett kval skulle inneburit någon miljon till i intäkt för klubben, tror jag att klubbdirektör Thuresson också är ganska belåten med att slippa bita sönder sina naglar i ett nervdallrande kval mot klubbar som Timrå, Leksand eller AIK…

Nu längtar jag redan till första nedsläpp i mitten av september!