Välj en sida

Inför bortamatchen mot Mora hade tränarna vaskat om i formationerna och även satt ihop nya powerplay-uppställningar. Ett logiskt grepp i det ständiga sökandet efter kemi, ökad delaktighet och effektivitet. Klart att Brithéns och Widings sena återbud samt Ahnelövs tidiga sorti störde de ursprungliga planerna, men riktigt så uselt som man presterade i Mora ska Rögle ändå inte behöva uppträda. Knappast något fungerade. Det var årets bottennapp vill jag påstå, om vi då räknar bort de 5-6 inledande matcherna.

Vi fans kommer alltid att ha synpunkter på trupp, matchning och formationer. Men det som otvetydigt behöver fungera bättre omgående är special teams! Låt mig befästa den åsikten med lite statistik som gällde inför Mora-mötet.

Inför Mora hade vi släppt in 80 mål på 32 matcher (2,5 i snitt). Det i sig är helt okej. Men 25 av målen tillkom på 89 boxplay. Antalet utvisningar är relativt lågt. Och tur är väl det. För vi hade släppt in ca 10 mål mer än Luleå och Växjö som haft ungefär lika många utvisningar. Visst, målvakten kan stå på huvudet oftare. Vi kan säkert bli ännu tightare defensivt även i 5-mot-5. Dessa bitar är dock på en godkänd nivå. Boxplay däremot, måste absolut bli bättre (läs: rörligare och aggressivare) om vi ska bli ett slutspelslag redan den här säsongen.

Inför Mora-matchen hade vi själva gjort 75 mål på 32 matcher (2,34 i snitt). 19 av dessa är gjorda i powerplay. Återigen, en okej siffra i sig. Men fördelat på 116 powerplay, flest PP-möjligheter i hela SHL, innebär det sämst effektivitet (16,38%) av alla lag hittills. Det duger naturligtvis inte heller för ett lag med slutspelsambitioner.

Låt säga att vi hade kapat ungefär halva avståndet till Luleås och Växjös BP-effektivitet inför Mora-matchen och släppt in fem mål mindre samt lagt till fem PP-mål och passerat ett par lag i den statistiken – då hade målskillnaden varit den omvända, 80-75, i stället för 75-80. Poängskörden hade förmodligen varit större och topp-6-snacket hade låtit betydligt mer realistiskt och trovärdigt. Med nuvarande kvalité på special teams förblir topp-6 definitivt en dröm. Det kan bli nog så svårt att ta sig till play-in.

Visst kan vi jobba bättre och smartare tillsammans för bättre resultat offensivt även i spel 5-mot-5. Med lite effektivare avslut kanske vi kunde lagt till fem mål även på det sättet? Om bara “om” hade funnits… Men special teams måste upp oavsett! Det är konkreta, avgränsade delar av spelet som det är rimligt att gnugga hårt för att på “enklast” möjliga vis förbättra resultaten. Fortsätter vi vara relativt dåliga i special teams gör vi det onödigt svårt för oss.

Å andra sidan måste verkligen allt fungera bättre fortsättningsvis än det gjorde mot Mora. Annars blir det en jobbig avslutning av serien för Rögle. Mora-matchen är bara att glömma. Nu gäller det att studsa tillbaka med besked i hemmaborgen mot LHC! Kämpa Rögle!