Välj en sida

Tredje mötet mellan Rögle och Malmö den här säsongen, och 4-2 i poängutdelning så här långt i Redhawks favör. I senaste mötet bjöds vi på en explosiv drabbning, som överträffar det mesta jag sett på en hockeyrink. Lagen hade även en liknande match i inledningen av förra säsongen, och jag tror därför att vi kan räkna med ett spännande och sprakande möte även i kväll. Men jag tror inte att det blir lika målrikt som senast i Ängelholm, men det utesluter inte att det ändå kommer att handla om mycket om känslor och spänning när det väl ska avgöras.

Rögle har nu två raka förluster på hemmaplan och jag tror att man är väldigt sugna på att bryta den trenden omedelbart. Det ska bli mycket spännande att se hur laget och spelet har utvecklats under uppehållet, och inte minst att se nya spelare som Stephen Perfetto och Janne Jalasvaara. Jag förväntar mig att Rögle kommer fortsätta där man slutade i segern mot HV71, även om det säkert kommer vara en aning trevande i inledningen från båda lagen efter tio dagars uppehåll. Men förhoppningsvis är det hemmalaget som tar tag i taktpinnen och jag vet att laget tränat extra på att äga och täcka puck i anfallszon, och det ska bli spännande att se hur det fungerar också i match.

Tittar man på lagens statistik hittills den här säsongen finns det inte mycket spektakulära skillnader (om vi inte räknar poängen), med undantag för vunna perioder. Här sticker Malmö ut en del, som given etta i antal vunna andraperioder. I samma tabell ligger Rögle sist tillsammans med Brynäs. Så kan Rögle bara vinna mellanakten, finns det alltså goda förutsättningar för en seger också efter tre perioder. Malmö har så här långt vunnit 52% av alla mellanperioder, medan motsvarande siffra för Rögle är 19%. Ganska stor skillnad, där alltså.

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Försvarsspelet. Backsidan är en aning tunn på grund av förändringarna som är gjorda i truppen i kombination med skador på Younan och Gagné. Kan Samuel Jonsson axla ett större ansvar och hur reagerar han under ett hett derby? Samuel spelade i premiären nere i Malmö, så han bör börja känna sig bekväm med storpublik och välfyllda läktare. Och hur står sig Jalasvaara i skarpt läge?
  • Special teams. Jag tror att powerplay och boxplay kommer att avgöra till något lags fördel i kväll. Den som får bäst ordning och utdelning i sina special teams kommer förmodligen att gå vinnande ur den här drabbningen. Rögle måste framför allt täta sitt boxplay och det tror jag man har jobbat med under uppehållet.
  • Effektiviteten. Det har varit lite så och så med den saken den här säsongen. Sett bara till de matcher som Cam Abbott varit tränare kunde vi tagit ett par trepoängare till om skärpan i de avgörande lägena varit bättre. Tänker främst på matcherna mot Skellefteå hemma och Djurgården borta. Kan vi göra mål på våra chanser finns det förutsättningar för en riktigt kul kväll i Lindab Arena.