Välj en sida

Två raka torsk på hemmais mot ärkerivalen från Malmö svider såklart lite extra i alla grönvita själar. Rögle känns just nu ganska trubbigt och långsamt, och det är många spelare som tycks famla efter de formmässiga höjder som hela laget hade under stora delar av hösten. När man läser på forum och i sociala medier kan man ibland få känslan av att laget befinner sig i fritt fall, men så är ju inte alls fallet. En liten titt i backspegeln visar att Rögles svacka under januari månad faktiskt inte är alls lika djup som den laget hade under motsvarande period förra säsongen.

Minnet är ofta kort och därför kan det vara bra att ha lite perspektiv på prestationerna här och nu. Rögle hade alltså en liknande formsvacka under januari förra året, för att sedan växla upp och göra en extremt stark avslutning på säsongen. Faktum är att Rögles innevarande säsong ganska väl följer förra säsongen när det gäller form och resultat, och därför känns det sannolikt att vi har en stark grönvit februari och mars att se fram emot.

Säsongen 2019/20 spelade Rögle nio matcher från den 1 januari till den 1 februari. Under den perioden plockade vi totalt 13 poäng, vilket ger ett snitt på 1,44 poäng per match. Den här säsongen har vi spelat 13 matcher från årsskiftet och fram till gårdagens match mot Malmö. Under den perioden har vi samlat ihop 22 poäng, vilket ger ett snitt på 1,69 poäng per match. Visst, något lägre än snittet under hösten men ändå ett klart anständigt facit med tanke på alla skador vi haft på bärande spelare och att formen kanske inte varit på topp rent lagmässigt sett. Så om 1,69 poäng per match är vår “botten” formmässigt, så tycker jag att vi bör se ljust på avslutningen av säsongen.

Jag är därför övertygad om att vi kommer vara med och slåss om seriesegern hela vägen in i de avslutande omgångarna, under förutsättning att formkurvan fortsätter att följa den från förra säsongen. Då plockade vi totalt 29 poäng på de 14 avslutande omgångarna, med start den 11 februari. Det ger ett poängsnitt på 2,07. Den här säsongen återstår 13 omgångar, och kan vi upprepa fjolårets snitt kommer Rögle att plocka 27 ytterligare poäng. Det skulle ge oss en slutpoäng på 103 poäng, vilket borde kunna räcka till en första- eller andraplacering i sluttabellen.

Men det lär alltså krävas en prestation i nivå med fjolårets för att det ska ske och för att vi ska kunna spränga “drömgränsen” på 100 poäng.