Välj en sida

Rögle och skador på nyckelspelare har varit en ständig följetong ända sedan den första matchen den här säsongen. Som alla vet är skador en del av spelet och det heter ju ofta att det är något som drabbar alla lag under en säsong. Så är det naturligtvis men samtidgt är det svårt att komma ifrån känslan att Rögle hittills den här säsongen är det lag i SHL som drabbats allra hårdast av frånvaro på nyckelspelare.

För att klarlägga om den känslan stämmer med verkligheten bestämde jag mig för att försöka mejsla ut ett skadeindex. Syftet med indexet är att enklare kunna jämföra hur frånvaron av nyckelspelare har sett ut för lagen som just nu befinner sig på de tio slutspelsplatserna. Jag har därför valt ut de tio mest profilerade spelarna i respektive lag – fyra backar och sex forwards – och studerat hur många matcher som dessa tillsammans har spelat totalt av det sammanlagda antalet möjliga matcher den här säsongen. Matcher kan ha missats p g a skador, avstängningar och landslagsuppdrag (läs: JVM).

Urvalet av de tio spelarna kan säkert diskuteras från lag till lag, men jag har valt ut de främsta poänggörarna, profilerade importspelare och de som ligger högst lönemässigt i varje lag. Det borde innebära att jag landat hyggligt rätt vad gäller respektive lags nyckelspelare. I de fall det handlar om artistspelare (som Craig Schira eller Toumas Kiiskinen) eller sena nyförvärv (som t ex Melart och Koivisto) har jag dragit bort det antal matcher som de spelarna har missat från det totala antalet möjliga matcher för samtliga tio spelare.

Summan av faktiskt spelade matcher för de tio utvalda spelarna har jag sedan dividerat med det totala antalet möjliga matcher, för att få fram ett skadekvotsindex för varje lag. Indexet visar hur stor andel av samtliga matcher som lagens nyckelspelare verkligen har kunnat spela, och resultatet bekräftar att Rögle är det lag som i särklass drabbats allra hårdast av frånvaro på sina viktigaste spelare.

I Rögles fall valde jag ut följande spelare: Schira, Curran, Gelinas, Hansson, Brithén, Bristedt, Zaar, Everberg, Sjögren och Bengtsson. Av totalt 285 möjliga matcher har de här spelarna endast kunnat spela 213 stycken fram till omgång 29. Det ger ett skadekvottsindex (213/285) på cirka 75%, dvs. att Rögles allra viktigaste spelare så här långt endast har kunnat spela i 3/4 av lagets alla matcher. Den siffran är faktiskt i särklass i jämförelse med övriga lag. Så här ser skadekvotstabellen ut för de tio nuvarande slutspelslagen:

1. Rögle, 75%
2. Frölunda, 85% (Gormley, Lennström, Stollery, Ekbom, Lasch, Lundqvist, Hjalmarsson, Rhakshani, Sundström, Friberg)
3. Luleå, 86,5% ((Gustafsson, Sellgren, Lundkvist, Sondell, Ilomäki, Connolly, Tyrväinen, Kovacs, Emanuelsson, Larsson)
4. Djurgården, 87% (Alsing, Högström, Nilsson, Hultström, Berglund, Josefson, Bergfors, Wandell, Strandberg, Possler)
5. Malmö, 92% (Jensen-Aabo, Lerby, Ollas Mattsson, Björk, Händemark, Sylvegård, Komarek, Jensen, Storm, Bryggman)
6. Färjestad, 95% (Blum, Erixon, Mozik, Arnesson, Nilsson, Lindqvist, Ejdsell, Johansson, Ryno, Åslund)
7. Växjö, 96,9% (Rahimi, Melart, Koivisto, Erixon, Horak, Shinnimin, Pettersson, Gynge, Davidsson, Forsbacka-Karlsson)
8. HV71, 97,25% (Martinsson, Strömberg, Johansson, Andersson, Camara, Bergström, Holmström, Andersson, Önerud, Fröberg)
9. Örebro, 97,5% (Näkyvä,Irwing, Rissanen, Andersson, Stoa, Bromé, Salminen, Mastomäki, Harper, Rask)
10. Skellefteå, 97,8% (Pudas, Granberg, Burström, Lundberg, J. Lindström, Möller, Pyatt, Pettersson, Kiiskinen, Wingerli)

Trots att Rögle alltså är det lag som i särklass haft störst frånvaro på sina nyckelspelare, har man alltså ändå lyckats prestera ett vinnande spel och för stunden parkera på en sjätteplats i SHL-tabellen. Mot bakgrund av ovanstånede index är det inget annat än imponerande! Det är bara att lyfta på hatten för tränarstaben samt de spelare som i olika omgångar fått agera vikarier och nödlösningar från omgång till omgång. I mellandagsmatcherna mot Färjestad och Malmö var det enligt mina noteringar första gången som Rögle kom till match med samma laguppställning och formationer två matcher i rad. Det säger väl allt om den här säsongen hittills…

Så låt oss nu hoppas att skadade spelare så snabbt som möjligt kan ta sig tillbaka i matchdugligt skick och att Rögle kan få lite mer kontinuitet i sina laguppställningar framöver. För ett skadekvotsindex på 75% är naturligtvis inte hållbart över tid och ska Rögle kunna försvara sin nuvarande kvartsfinalplats vill det nog till att skadeeländet får ett slut väldigt snart. Men när det sker och spelare börjar komma tillbaka, inser nog de flesta att Rögle kan komma att bli en allvarlig utmanare i ett kommande slutspel framåt vårkanten.

Och så slutligen: Gott Nytt År till alla grönvita!