Välj en sida

Rögle hade en gyllene chans att definitivt hänga av Karlskrona och de övriga lagen i bottenstriden. En tre- eller tvåpoängare mot Karlskrona i kväll och SHL-kontraktet för 2018/19 skulle definitivt varit i hamn. Men hemmalaget tog tyvärr inte chansen. Man var inte ens i närheten av att göra det, utan det såg långa stunder ut som om Röglespelarna redan befann sig på en solig sandstrand med en paraplydrink i handen. Karlskrona var bättre på det mesta. Man tacklade mer, man åkte mer skridskor, man var rörligare i anfallszon och passningsspelet var klasser bättre än Rögles. Dessutom var man beredd att göra jobbet ungefär tio gånger hårdare än det grönvita hemmalaget. Bitvis kändes det som om Eldebrink-eran gjorde comeback i Lindab Arena, med mycket soloåkningar, slarviga passningar, ostrukturerade uppspel och trubbiga avslut. Jag trodde vi var förbi det stadiet, men där misstog jag mig.

Och fast Rögle borde känna till hur Karlskrona spelar tycktes det komma som en fullständig överraskning för hemmaspelarna att blekingarna älskar att fiska efter snabba spelvändningar. I första perioden bjöd Rögle generöst på det senare och det resulterade i två tämligen enkla kontringsmål för det desperata bortalaget. En snygg reducering i powerplay av Lucas Elvenes skänkte visst hopp på läktarna i Lindab Arena. Men när KHK sen gjorde trean i slutskedet av perioden, via en turlig studs på Bibic ben, kändes faktiskt matchen mer eller mindre körd redan då. Man kan undra var spelarna som förväntas leda laget var i kväll? Var Lerg ens på isen? Jag tycker han visar ganska tydligt i kväll att det inte är värt att förlänga det kontraktet. Men det finns fler spelare som borde ta sig en funderare inför avslutningen. Det är faktiskt helt obegripligt att man kan uppträda så håglöst på hemmaplan i en match som betyder så mycket för både klubben och supportrarna.

Rögle var helt enkelt inte redo för match. Med undantag för en kort sekvens i andra perioden – då man tack vare ett flertal powerplay lyckades sätta KHK under rejäl press – hade Rögle förtvivlat svårt att skapa heta chanser. Och de chanser som trots allt skapades räddades av en säker Johannes Jönsson, som hade fri sikt på merparten av skotten. Här har Rögle verkligen något att jobba med inför nästa säsong, att ha trafik mot målet för att dels skymma målvakten och dels kunna gå på styrningar. Det har varit en bristvara i princip hela säsongen. Och vi har inte riktigt en spelartyp som är beredd att göra det där tunga skitjobbet framför kassen, att styra, skymma och slå in en och annan retur. Det spelet är mer eller mindre obefintligt i Rögles verktygslåda.

Nu har laget knappt ett dygn på sig att fundera på vad man vill med den här säsongen. Det är fyra matcher kvar och det vill nog till att man snarast möjligt tar de där två, tre poängen ytterligare som lär behövas för att undvika det förhatliga kvalet. Nu blandade sig Karlskrona i striden på allvar och via en ny trepoängare i morgon är man i allra högsta grad med i racet igen. Och om det sker, är Rögles trygga avstånd plötsligt som bortblåst. Inte minst om Mora och/eller Örebro tar poäng i morgondagens matcher. Räddningen kan faktiskt vara att Karlskrona, Mora och Örebro möter varandra i de tre avslutande omgångarna, vilket samtidigt innebär att de kommer stjäla poäng av varandra. Men den som trodde att detta mer eller mindre var klappat och klart, får nog ta sig en tankevända till. Känner jag mitt Rögle rätt, kommer det här att leva hela vägen in i kaklet. Det finns inga lätta matcher kvar – ju fortare spelarna inser det desto bättre.

Rögles tre stjärnor: