Välj en sida

Det kanske är att slå in en vidöppen dörr, men trots bakslagen i de två senaste omgångarna har Rögle fortfarande sitt öde helt i egna händer. Vi har tolv matcher kvar att spela och totalt 36 möjliga poäng att plocka in. Av de återstående matcherna är det en tredjedel som spelas mot våra bottenkolleger Örebro, Mora och Karlskrona. Det är resultaten i dessa matcher som till slut kommer att avgöra vår placering, och om säsongen tar slut den 10 mars eller om vi tvingas in i ett ovisst kval på nytt. Förhoppningsvis kan Karlskrona kanske vara mer eller mindre avsågade i bottenstriden när vi möter dem i ett back-to-back möte den 2-3 mars – det hade underlättat betydligt!

Men att tippa utgången av den här kampen är i det närmaste omöjligt. Hade ni frågat mig för en vecka sedan hade jag definitivt svarat att det var klar fördel Rögle och Örebro i förhållande till Mora och Karlskrona, men efter de senaste omgångarna känns det som om vi är tillbaka på ruta ett igen. Spontant känns det ändå som om Karlskrona är det lag som får det absolut svårast att undvika någon av de sista platserna. Av sina tolv återstående matcher har de sju bortamatcher och fem hemma i Karlskrona. Med tanke på deras bortaspel hittills den här säsongen – och svårigheter mot offensivt skickligare lag än Rögle – lär de få svårt att nå upp till de 55 poäng som jag tror krävs för att hamna på rätt sida kvalstrecket.

Sen tror jag faktiskt att det är helt öppet mellan Örebro, Rögle och Mora. Skulle Mora dessutom vinna dagens match mot Malmö hemma, spetsas den här kampen till ytterligare. Av de här tre lagen är det väl Örebro som just nu har den svagaste formen, men tidigare under säsongen har de ändå haft en förmåga att lyfta sig när det ser som allra mörkast ut. Det ska bli spännande att se hur laget reagerar om de på allvar skulle bli indragna i streckstriden, nu har de trots allt fortfarande sex poäng till godo på Mora och det är en tillräcklig buffert för att ha en större trygghet i sitt spel. Men det kan ju som sagt förändras snabbt. Men med 44 poäng och en match mindre spelad än Rögle, får man nog ändå säga att det är en liten fördel Örebro i förhållande till Mora och Rögle.

Rögle har sex hemmamatcher och sex bortamatcher. Vi behöver fem trepoängare till för att passera 55 poäng. Tufft naturligtvis, men långt ifrån omöjligt. Det handlar om att kunna vinna fyra av sex hemmamatcher och sen mäkta med att ta en seger och helst några poäng ytterligare på bortaplan.

För Moras del gäller att de har hela åtta hemmamatcher och endast fem bortamatcher, med dagens match mot Malmö inräknad. Det är en faktor som kan komma att bli avgörande till slut. Rögle har ju haft förtvivlat svårt i bortaspelet hela säsongen och det vill nog till att man får bättre ordning på den delen för att vi ska kunna matcha Mora i längden. Det tar alltid emot att hålla på Malmö men idag håller jag faktiskt tummarna för en bortaseger i Jalas Arena. Mora behöver 17 poäng till för att nå 55 poäng, vilket i praktiken innebär sex segrar på 13 omgångar. Det är naturligtvis också fullt möjligt, men det krävs att de höjer sitt spel och poängsnitt väsentligt för att nå dit.

Just nu känns det faktiskt som om man bara skulle vilja gå och lägga sig och sen bli väckt när allting är överstökat. Den här typen av drama är definitivt inte bra för nerverna, även om vi som Rögle-supportrar har både vana och erfarenhet av att befinna oss i den här situationen.

Fortsättning följer…