Välj en sida

Match igen i eftermiddag och på nytt ett viktigt möte med en toppkonkurrent. Coronapandemin har stökat till det rejält för många av de drabbade lagen, och just nu är Rögle inne i en extremt intensiv matchperiod. Två raka förluster kan mycket väl bli tre när ett starkt och uppumpat Växjö kommer på besök. Smålänningarna har dessutom fördelen av en lugnare uppladdning i form av två raka hemmamatcher, där Rögle de senaste dagarna hunnit med resor till både Linköping och Göteborg utöver själva matchandet. Så i mina ögon väger det alltså över i Växjös favör i eftermiddag.

Lägg sen till att Växjö är ett av topplagen som har en väsentligt bättre poängproduktion på sina centrar än vad Rögle har så här långt. Just det ser jag som ett stort problem och en sak som definitivt hotar vår topplacering på lite längre sikt. Den här knuten måste Chris Abbott och staben försöka lösa under resans gång, för just nu är det alldeles för trubbigt i den centrala forwardspositionen.

Även om Ben Smith inte blev den pusselbit som har saknats ända sedan Ted Brithén tackade för sig, så behöver det här lagbygget kompletteras med en producerande och kreativ center. För uppsättningen vi har nu räcker inte i längden. Det är bara att titta hur de andra topplagens centeruppsättningar presterar poängmässigt för att förstå det.

Jag har kollat igenom hur centrarnas poängproduktion (mål och assist) har sett ut så här långt bland topplagen. Det kan skilja någon poäng hit eller dit beroende på tillfälliga omkastningar på centerpositionen, men jag har tittat på spelarna som agerat centrar i majoriteten av matcherna. Då ser det ut så här poängmässigt:

  1. Frölunda (Lundqvist, Mursak, Lasu och Carlsson), 48 poäng
  2. Luleå (Connolly, Tyrväinen, Ilomöki och Olausson) 46 poäng
  3. Växjö (Rosén, Drury, Holmberg och Josefsson) 41 poäng
  4. Färjestad (Nilsson, Johansson, Peterson och Bäck) 38 poäng
  5. Rögle (Ryfors, Bengtsson, Sjögren och Ferguson) 29 poäng
  6. Skellefteå (Wingerli, Johnsson, Lindström och Morley) 28 poäng
  7. Örebro (Abols, Rensfeldt, Leino och Mastomäki) 27 poäng

Som framgår har Rögle ett rejält hopp upp till topp-4 i den här listan. Skulle vi väga in Ben Smiths poängsnitt i beräkningen så hade resultatet blivit marginellt bättre, men vi hade fortfarande inte varit i närheten av de främsta lagens poängnivåer. Det här oroar såklart både Chris och tränarstaben, för jag utgår ifrån att man har full koll på de här siffrorna.

Jag ser Tambellini först och främst som en vinge, men fram till dess att Rögle har hittat en center så skulle jag nog ändå spela honom på en av centerpositionerna. Då är det bättre att Ferguson eller Bengtsson går som vinge och att Sjögren flyttas ned i hierarkin. Hans fyra poäng på 16 matcher – i en omgivning med riktigt starka och erkända poängspelare – är inte godkänt. Han är dessutom -1 i plusminus-statistiken, i laget som har bäst poängsnitt i hela SHL. Han förväntas dessutom leda en av våra producerande enheter, ett uppdrag som han inte har lyckats särskilt väl med hittills. Inte heller Anton Bengtsson förmår att driva sina kedjekamrater särskilt väl, och är även han minus så här långt (-2).

Jag utgår därför ifrån att Rögles centerjakt pågår för fullt och att man snarast ser till att få den sista pusselbiten på plats i lagbygget. Det jobbet borde ha varit gjort för länge sedan, och tyvärr kommer den här senfärdigheten att kosta oss en hel del poäng. Det är ju inte nu som mästarlaget koras, men det gäller samtidigt att sätta sig i bästa tänkbara position inför ett kommande slutspel.