Omsättningen i Rögles trupp har varit ovanligt stor inför den kommande säsongen, när sportchefen Chris Abbott gjort en rejäl utrensning och fyllt på med spelartyper som bättre passar för bröderna Abbotts hockeyfilosofi. Det är mer eller mindre ett helt nytt lag som ställs på isen i vinter. Antalet nyförvärv uppgår i skrivande stund till hela elva spelare (tolv om man även räknar in Rasmus Sandin, som ju endast gjorde fem matcher i Rögle i början av förra säsongen), och det ryktas om att det kan vara ännu en spelare på väg in i form av backen Jonas Ahnelöv.
Att bedöma och betygsätta spelare är alltid vanskligt, men här kommer Röglesnacks raka puckar om säsongens nyförvärv. Spelarna bedöms utifrån en femgradig skala:
5 puckar = Landslagsklass
4 puckar = Hög SHL-klass och bra spets
3 puckar = Stabil SHL-nivå men ingen direkt stjärnglans
2 puckar = Bra bredd- och rollspelare
1 puck = Hade det inte gått lika bra med en egen junior?
5 puckar
Mattias Sjögren
Under förutsättning att “Sjöa” får ordning på sin fysik och blir kvitt sviterna efter förra säsongens hjärnskakning, är han naturligtvis en grym förstärkning för Rögle. När han är som allra bäst är han helt klart landslagsmässig, vilket fyra VM-turneringar och ett stort antal Tre Kronor-matcher inte minst visar. I såväl Färjestad som i Linköping har han varit en nyckelspelare på SHL-nivå och hittar han formen i Rögle lär han vara en ledande spelare även här i vinter. Vi får hålla tummarna för att rehabiliteringen fortsätter att gå i positiv riktning, även om jag personligen tror att det dröjer ett tag innan han kan spela och leverera på den nivån som han är kapabel till.
4 puckar
Christian Thomas
Väger mellan att vara en femma och en fyra i betygsskalan, men det får bli det lägre betyget eftersom Thomas trots allt är helt oprövad i europeisk hockey. Jag har inte själv sett Thomas spela men rapporterna skvallrar om en riktigt skicklig spelare, som länge legat på gränsen till NHL-spel. Så här långt har han mäktat med 27 NHL-matcher för tre olika lag och hans mål är att via framgångar i SHL kunna ta klivet tillbaka till NHL igen. När övergången var klar så twittrade Jacob de la Rose – som tillhört samma organisation som Thomas – att “han kommer göra 20 mål minst i SHL”.
Christian Thomas i Montreals tröja säsongen 2014/15.
Hur det blir med den saken återstår naturligtvis att se, men att det är en spelare av mycket hög klass som anslutit till Rögle råder det ingen tvekan om. Sen får vi se hur snabbt han kan anpassa sig till den större isytan, men hans snabbhet och skridskoskicklighet gör att det antagligen inte kommer vara några större problem. Hans spel för Kanada i OS i februari visade ju att han behärskar även spelet på stor rink, så jag tror inte vi behöver vara särskilt oroliga.
Här är Thomas första NHL-mål, när han nätar mot nuvarande Växjö-målvakten Viktor Fasth i Edmontons mål under ett möte säsongen 2014/15.
Matt Anderson
En mycket skicklig center, som nu ska ta revansch i Rögle efter en mindre lyckad sejour i Skellefteå under förra säsongen. Då spolierade en efterhängsen axelskada stora delar av säsongen för Anderson, en skada som han enligt uppgift nu ska vara fri ifrån. Därmed bör han kunna spela på sin vanliga nivå, vilket lovar gott för Rögles del. När Anderson är som bäst är han en spelare som både kan höja sin kedjekamrater och samtidigt skapa poäng på egen hand. Det såg vi inte minst under hans två säsonger i Djurgården, där han var en av de ledande spelarna under 2015/16 samt 2016/17. Då gjorde han 40 respektive 34 poäng under grundserierna (på 52 respektive 50 matcher). Att han är högerfattad är ytterligare ett plus.
Daniel Zaar
Här har vi ytterligare en hemvändare, som i nygammal miljö ska försöka hitta tillbaka till den höga nivå som vi vet att han har kapacitet för. I min bok väger betyget mellan en trea och en fyra, men en spelare som levererar upp emot 30 poäng per säsong växer inte direkt på träd. Året i Malmö blev nog inte vad han tänkt sig och hans spelstil passade väl aldrig riktigt in i Peter Anderssons hockeyfilosofi. Personligen tror jag dels att Zaar kommer att få en större roll i Rögle, med mer ansvar och därmed också mer istid, dels tror jag att Abbott-hockeyn har förutsättningar att passa hans spelstil bättre. Chris och Cam känner Zaar sedan tiden i Luleå och jag tror de vet exakt hur de vill använda hans styrkor på bästa möjliga sätt. Jag är övertygad om att han kommer göra en poängmässigt bättre säsong i Rögle än de 26 poäng han skrapade ihop under förra säsongen. Det har knorrats en del i vissa kretsar om hans kontroversiella val av Malmö, men med tanke på den dåvarande Rögle-ledningen har jag faktiskt svårt att klandra honom. Visst, det kanske fanns andra alternativ på bordet men om det vet vi egentligen ganska lite. Jag hoppas Zaar visar på isen att det är i grönvitt han hör hemma och att han därmed tystar de kritiker som fortfarande har svårt att förlåta det “förbjudna” valet.
3 puckar
Kodie Curran
Ett mycket svårbedömt nyförvärv. Utifrån förra säsongens statistik så borde han kanske vara placerad som en fyra. Men att glänsa i norska ligan är en sak, att göra detsamma i SHL är något helt annat. Det återstår att se om Currans spelsinne och puckskicklighet kan fira triumfer även när nivån höjs ett par snäpp. Innan han kom till Norge hade Curran ingen vidare statistik att falla tillbaka på, och med tanke på hans ålder får han betraktas som något av en “late bloomer”. Men att göra 44 poäng på 38 seriematcher och 29 poäng på 14 slutspelsmatcher, är grymt imponerande även om det “bara” handlar om den norska GET-ligan. Som jämförelse kan sägas att Craig Schira mäktade med 35 poäng på 45 matcher för Frisk Asker säsongen 2012/13. Offensivt är jag inte ett dugg orolig för Curran, men däremot tror jag att han kan få problem med spelet i egen zon när farten skruvas upp. Samtidigt tror jag att Cam Abbott är medveten om hans svagheter och att man kommer jobba hårt med den biten under försäsongen.
Här har ni några Curran-highlights från säsongen i Storhamar.
Christopher Bengtsson
Här har vi den spelare som jag är mest nyfiken på att se på SHL-nivå och det ska bli spännande att följa hur han klarar av steget från Hockeyallsvenskan. Förra säsongens sjua i HA:s poängliga – med 41 poäng på 49 matcher för Södertälje – har alla verktyg som behövs för att etablera sig i SHL; bra skridskoåkning, snabbhet och ett välutvecklat spelsinne som gör att han ofta befinner sig på rätt plats vid rätt tillfälle. I rätt omgivning kommer han vara värdefull för Rögle redan i vinter, även om jag tror att det kan komma att krävas en viss acklimatisering innan han når sin fulla kapacitet.
Erik Andersson
Tillhör väl egentligen kategorin bredd- och rollspelare, men hans tidigare säsonger i HV71 skvallrar om att det här handlar om en nyttig lagspelare som verkar i det tysta. Han kommer sannolikt inte att briljera i poängprotokollet men här vet vi exakt vad vi får: En lojal lagspelare som kommer till jobbet varje dag och gör de uppgifter han blir ålagd. Andersson hade inte spelat i Rögle om inte Chris Abbott visste exakt i vilken roll han vill använda honom, och den tidigare lagkamraten Ted Brithén har säkert också haft ett finger med i spelet vid värvningen.
2 puckar
Leon Bristedt
Här har vi en spelare med hög potential – han gjorde hela 60 poäng på 43 matcher för Linköpings J20-lag säsongen 13/14 – men som är helt oprövad på SHL- och seniornivå. Han har fyra säsonger i den amerikanska collegeligan bakom sig, med varierande framgångar. Collegehockeyn i USA håller relativt hög klass men är långt ifrån så strukturerad och taktisk som SHL-hockeyn. Det återstår att se hur pass bra Bristedt kommer att klara omställningen till en mer vuxen miljö. Han är säkert revanschsugen efter en mindre lyckad säsong 2017/18. Då blev det endast nio poäng på 35 matcher, vilket säkert var en besvikelse eftersom han de två tidigare säsongerna i princip snittat en poäng per match, Det sägs att även Linköping ville ha Bristedt i sitt lag – han spelade där som junior innan han tog klivet över till USA och collegespel – men att han valde Rögle för att han ville spela för bröderna Abbott. Med sina 172 centimeter är han den kortaste spelaren i laget, men utifrån vad jag sett av honom på träning kompenserar han det med snabbhet och styrka. Det ska bli intressant att se hur Cam Abbott kommer att använda honom i vinter.
Här kan ni se några Leon Bristedt-highlights från säsongen 2015/16, då han gjorde 37 poäng på 36 matcher för University of Minnesota i NCAA.
Daniel Bertov
Bertov var en av Leksands främsta backar under förra säsongen och det är därför logiskt att han nu får ytterligare en chans att visa att han även kan leverera på SHL-nivå. Förutsättningarna finns helt klart, men Leksands senaste säsong i SHL visade att han har vissa svårigheter när tempot och skickligheten skruvas upp några nivåer. Visserligen var Leksand då ett hopplöst bottenlag och som back är det då ofta extra otacksamt att leverera. Det är allitid enklare att spela i lag högre upp i hierarkin och förhoppningsvis kan Rögle den här säsongen ta det där efterlängtade steget upp i tabellens mellanskikt. Det talar för att Bertov ska kunna klara av att hålla en bra nivå även i SHL, även om Rögles backsida för närvarande känns oroväckande vinglig totalt sett. Men det kanske hinner hända saker på den fronten innan premiären, och med en back som t ex Ahnelöv i uppsättningen hade pressen minskat en aning på en back som Bertov.
Ken Jäger
Det här är en spelare som jag endast sett under JVM i vintras och då spelade han i ett mindre bra Schweiz. Han var väl en av spelarna som stack ut lite extra i det laget och jag förstår att Chris Abbott blev imponerad av hans kunnande då. Det kan vara en ganska smart värvning och tanken är väl främst att han ska agera back up på centersidan. Mitt intryck är att Ryfors kommer att få jobba hårt för att behålla sin plats i hierarkin, för Jäger ser både vass och hungrig ut på träningarna. Inledningsvis kommer det förmodligen att finnas plats för bägge, eftersom det är frågetecken för Sjögren och att Matt Anderson ansluter till laget först i slutet av september.
1 puck
Nils Höglander
Det här är väl den enda värvningen jag inte riktigt begriper. Visst, Höglander har spelat en hel del i Hockeyallsvenskan med AIK och där gjort det ganska bra med tanke på hans unga ålder, men frågan är vilken roll Chris Abbott ser för honom i Rögle? Han kommer garanterat att vara en stjärna på J20-nivå men hade det då inte varit bättre att han varit kvar och spelat seniorhockey med AIK? Jag har svårt att se att han ska ta en plats på fyra kedjor i vinterns Rögle, men det kan ju vara att jag missbedömer hans kapacitet totalt. Det jag kan tänka mig är att det är lite av en taktisk värvning eftersom Höglander högst troligt kommer att draftas nästa år, och då får Rögle vara med och dela på det utbildningsbidrag som NHL-klubbarna måste betala ut när spelarna väl signerar sina första kontrakt. Ligger nära till hands att Höglander blir utlånad till Hockeyallsvenskan, för att skaffa sig mer erfarenhet och speltid på seniornivå.