Välj en sida

Den som såg matchen mot Luleå i lördags såg ett Rögle som vad gäller fart, intensitet och arbetsinsats var fjärran från det lag vi såg under större delen av försäsongen. Halvvägs in i matchen skrev jag ett mess till en vän, där jag undrade om de grönvita hade lim under skridskorna. För bitvis såg det ut som om Rögle-spelarna lirade i slowmotion jämfört med Luleå-spelarna.

Visst, det fanns detaljer i helheten som var bättre än tidigare, som exempelvis boxplay. Det här var andra matchen i rad som man lyckades hålla tätt med en man mindre på isen, vilket får ses som ett stort fall framåt jämfört med hur det såg ut i de inledande matcherna. En annan detalj som fungerade något bättre var uppspelen i powerplay, där man vid ett par tillfällen åtminstone lyckades etablera ett uppställt spel i offensiv zon. Avsluten är fortfarande för få och det finns alltjämt en tendens till att krångla till saker istället för att välja de enkla alternativen. Men steg för steg blir det trots allt bättre.

Men med lördagens håglösa match på näthinnan – och Abbotts sågning av sina egna spelare efteråt – blir det idag tydligt att harmonin i laget är i obalans. HD går ut med uppgifter om en konflikt mellan Cam och Lucas Elvenes, som gör att den senare petats i de två senaste matcherna. Det här är naturligtvis mycket oroväckande signaler. Man kan tycka vad man vill om att Lucas springer till HD och skvallrar – personligen gillar jag det inte alls – men oavsett är det här ett tecken på att allting inte står rätt till i relationen mellan Cam Abbott och spelargruppen. Och kanske en del av förklaringen till den rent ut sagt usla säsongsstarten.

Som alla säkert förstår, så lägger sig den här typen av konflikter som en våt filt över laget och mot den bakgrunden framträder matchen i lördags i delvis nytt ljus. Alla som varit på en arbetsplats där det uppstått en konflikt av något slag, vet hur förlamande en sådan kan vara för en verksamhet. Ett hockeylag är naturligtvis inget undantag. Det är som upplagt för fraktioner, där vissa säkert tar tränarens parti och andra tar Lucas parti.

Nu ställs ett oerfaret ledarskap verkligen på sin spets. Det har ryktats om konflikter med andra spelare tidigare under säsongen, men det är inget som har bekräftats. Men med dagens uppgifter i HD kan vi nog utgå ifrån att det funnits viss substans även i de ryktena, och då framträder en helt annan bild av lagets prestationer i de åtta inledande matcherna. Den stora frågan är hur sportchef och klubbdirektör agerar nu? I min värld är handlingsutrymmet relativt begränsat, men ett nödvändigt steg bör vara en ordentlig omgruppering. Här handlar det både om att rensa ut luften ordentligt och hitta fram till någon form av försoning snarast möjligt, men kanske också att sätta nya gemensamma mål för laget. Ta bort onödigt press från laget och ta säsongen därifrån.

Oavsett vilken väg man väljer nu, krävs det handlingskraft och ett moget ledarskap för att kunna vända den negativa utvecklingen och få säsongen på rätt håll snarast möjligt. Då gäller det också att lägga alla egon åt sidan och se till klubbens bästa i första hand. För görs ingenting tror jag att man är väldigt illa ute. För frustrationen och ilskan i supporterleden är just nu på kokpunkten. Säga vad man vill, det är i alla fall aldrig tråkigt att hålla på Rögle BK…