Välj en sida

Årets fjärde träningsmatch – mot HV71 i Helsingborg – blev lite av en väckarklocka för Rögle. Efter en pigg inledning, där man flera gånger checkade fast HV i deras zon, var det sedan Jönköpingslaget som hade greppet om taktpinnen i stora delar av matchen. I den andra perioden hade Rögle ett par powerplay som innebar lite andrum, men i övrigt var HV bättre i det mesta ute på isen; högre tempo, bättre passningar och betydligt mer struktur. Inte mycket att säga om 3-1 segern till smålänningarna.

Jag tror att det här var en nyttig genomkörare för många spelare, inte minst för spelare som Kodie Curran och Christian Thomas. Här fick man känna på lite av vad som väntar när serien startar och att det inte går att slappna av en sekund i något moment. Kurrans övermod på offensiva blålinjen i powerplay kostade ett mål bakåt, och den typen av spel måste han nog snarast lära sig av med. Det funkar i Norge och Danmark, men här är motspelarna på en lite annan nivå generellt sett. Och Thomas måste nog snart börja visa att han vill vara den där spelaren högt upp i hierarkin – i kvällens match var han tyvärr väldigt blek.

Det var väl egentligen inget av nyförvärven som övertygade direkt, men Ken Jäger såg pigg och spelsugen ut i de få byten han fick i andra halvan av matchen. Spelare som Christoffer Bengtsson, Daniel Zaar, Erik Andersson och Leon Bristedt har tillsammans med ovan nämnda nyförvärv mycket att bevisa i de tre träningsmatcher som återstår.

HV kändes som ett mer betydligt mer färdigt lag än Rögle och utan spelare som Anderson och Sjögren är vi faktiskt en aning tunna offensivt. Vi får därför hoppas att fler spelare är beredda att kliva fram när det väl blir allvar, för ikväll var det faktiskt väldigt “allsvenskt” överlag. Slarvigt, hafsigt och flängigt, utan någon vidare struktur eller tanke i varken åkningar eller passningsspel. Ska jag lyfta fram några enskilda spelare så får det bli Craig Schira, som visade att han kommer bli precis lika viktig den här säsongen, och målvakten Ville Kolppanen, som gjorde många fina räddningar och gav ett stabilt intryck mellan stolparna.

Visst, det är bara träningsmatch och det återstår några veckor till dess att det är allvar, men intrycken ikväll är ändå att det nog finns fog för en viss oro för tränartrion och sportchefen Chris Abbott. Frågetecknen var tyvärr betydligt fler än utropstecknen.