Välj en sida

Vi är mitt uppe i säsongens sista uppehåll i SHL. Det ger tid att både reflektera lite över det som varit och spekulera kring de avslutande 14 omgångarna i seriespelet. Kampen runt samtliga streck i tabellen är hård, och det gäller inte minst strecket mellan plats sex och sju. Här ryms för närvarande sex lag inom nio poäng: från nian Malmö på 57 poäng till fyran Djurgården på 66 poäng. Rögle parkerar för stunden på en sjundeplats med sina 63 poäng, och har faktiskt närmare uppåt i tabellen än nedåt. Till trean Frölunda är det just nu bara fem poäng.

Om vi jämför med motsvarande tid förra säsongen, har Rögle så här långt bättrat på sina siffror på flera områden. Utgångsläget i tabellen är ungefär detsamma, men det känns som om det nu finns bättre förutsättningar att skaffa sig en direktplats i kvartsfinalerna. Målmässigt har vi gjort fler mål – 100 mot 90 – och defensivt har vi klarat av att släppa in något färre kassar – 92 mot 97. Det är faktiskt första gången under den här senaste SHL-sejouren som vi har en positiv målskillnad så här långt in i serien. Ett positivt trendbrott, som självklart också avspeglar sig i poängskörden. Fram till nu har vi tagit tio poäng mer än förra säsongen, och det är väl främst vårt bortaspel som varit betydligt mer vinstgivande än tidigare. I bortatabellen ligger vi just nu på en stark tredjeplats, med 30 inspelade poäng av 54 möjliga. Riktigt starkt!

Den stora frågan nu är om Rögle har vad som krävs för att bygga vidare på sina positiva siffror och därmed stärka sin position i tabellen under avslutningen? Vi går mot vår och ljusare tider, och historiskt sett har den kommande årstiden gett oss många magiska Rögle-ögonblick. Krokushockey är ju ett begrepp i Ängeholm med omnejd och förhoppningsvis har det här laget både en och två växlar till att lägga in i lagmaskineriet. För ärligt talat, insatsen mot IK Oskarshamn senast sprakade inte direkt. Det var osynkat, oinspirerat och faktiskt rent av glädjelöst på alldeles för många huvuden för att man ska känna sig trygg som Röglesupporter.

Bättre avslutning i år? Förra säsongens avslutande 14 omgångar gick faktiskt sådär, och innebar då att Rögle tappade mark i tabellen. Vi får hoppas att det scenariot inte upprepas i år. Då lyckades vi endast skrapa ihop 19 poäng och landade till slut på en niondeplats (sju poäng från topp-6). Det lär krävas att vi bibehåller både en positiv målskillnad och det poängsnitt som vi haft fram till och med omgång 38, för att vi ska kunna avancera i tabellen under årets avslutning.

Förutsättningarna finns, absolut. Med tillskottet av Desousa så spetsas konkurrensen bland forwards och vi ska inte heller underskatta betydelsen av att Niklas Hansson åter är tillgänglig för spel bland backarna. Rent allmänt har vi för första gången på hela säsongen en helt frisk trupp att tillgå, och det bör tala för en bättre avslutning i år än förra säsongen. På tisdag väntar Växjö på bortais, en motståndare som precis som vi har varit ganska skadedrabbade samt vinglat lite under säsongen. Växjö jagar också en plats i slutspelet och kommer garanterat hundra procent motiverade till match. Själv ska jag göra mitt allra första besök i Vida Arena och ser fram emot att få åka hem med tre poäng i februarinatten…