Välj en sida

Legendarisk, mytomspunnen och åtråvärd. Le Mat-pokalen är det som varje ishockeyspelare i Sverige vill lägga händerna på. Men pokalen har mått dåligt och har nu fått sig en rejäl ansiktslyftning av Leif-Åke Andersson på Guld o silversmedjan i Klippan.

Till OS i Antwerpen 1920 fick amerikanen Raoul Le Mat den Svenska Olympiska Kommittén att satsa på ett svenskt ishockeylag. Laget, med Le Mat som coach, bestod av bandyspelare som till slut knep en fjärdeplats i turneringen. Här föddes den svenska ishockeyn och året efter, 1921, började man spela matcher i Sverige. Le Mat-pokalen togs fram till SM 1926. Pokalen har förändrats genom åren och bland annat kompletterats med ett lock med korsade ishockeyklubbor samt en sockel.

Nytt vandringspris
Efter förra gångens guldfirande blev Le Mat-pokalen illa åtgången. En pensionerad kollega till Leif-Åke Andersson, som sitter i hockeyför­bundets styrelse, kontaktade honom och frågade om han dels kunde laga den trasiga pokalen och dels skapa en replika eftersom ett original ska placeras i en monter i Stockholm.

– Det är givetvis en fjäder i hatten och ven iss prestige med sådana här jobb. Det är ett även ett bevis på yrkesskicklighet att få förtroendet att både laga Le Mat-originalet och även skapa en replika som ska bli den nya vandringspokalen. Skillnaden är att nu ska vinnarna graveras på sockeln istället. Drömmen är förstås att få leverera pokalen till Ängelholm från Klippan, berättar Leif-Åke.

Leif-Åke är en guldsmedsmästare med över 50 år inom yrket och kunnig silversmed.
– Den nya pokalen är en gammal pokal från 1958 som är inköpt på auktion för 5000 kronor. Det skulle ha kostat 50 000 kronor att gjort en helt ny. Jag har bytt fot, fixat locket, slipat och försilvrat om den så den ser ut som ny. Att vara silversmed är tyvärr ett utdöende släkte, förklarar Leif-Åke.

Stort hockeyintresse
Förutom att vara guldsmed är Leif-Åke en stor Röglesupporter och även om han själv aldrig spelat aktivt så har han spelat på isarna hemmavid under uppväxten.
– Det var fotboll om somrarna och ishockey under vintrarna. Vi skottade isen själva och när det blev mörkt startade vi mopederna och lät ljuset från framlyktorna lysa upp isen. Ingen hade hjälm på den tiden utan vi hade endast benskydd när vi spelade, berättar han.

Att följa Rögle är något speciellt.

– Efter en Röglevinst är man glad lång tid efteråt. Att dela glädjen med andra på plats är något speciellt. Ishockeyn förbrödrar, alla pratar med varandra och det är generationsöverskridande med familjer, gamla som unga som alla delar samma intresse. Alla kan titta på ishockey och det har satsats på kvalitet och det är varmt och skönt på läktaren, avslutar Leif-Åke.

Stanna kvar
Efter arbetet med originalpokalen är nu även replikan klar och redo att lämnas över till kommande SM-vinnare. Förbundet har originalet på plats hos sig och har hämtat upp replikan från Klippan. Förhoppningen hade varit att den korta biten från Klippan till Ängelholm skulle räcka för att lämna över Le Mat-replikan till Rögle, men nu är den hämtad och får väl ta en omväg till Stockholm. Vi är många grönvita supportrar som redan förra säsongen drömde om ett framgångsrikt slutspel och vi är minst lika förhoppningsfulla inför vad som komma skall. På fredag inleds semifinalen mot Skellefteå och ett fåtal utvalda kommer få möjlighet att sitta i restaurangen och äta god mat samtidigt som de ser Rögle spela slutspel.

Låt oss hoppas att vi kan få hem Le Mat-pokalen till Nordvästskåne igen.