Välj en sida

Örebro är uppenbarligen en motståndare som passar Rögle väldigt bra. På sammanlagt elva möten de tre senaste SHL-säsongerna har Rögle vunnit hela nio matcher, och i LIndab Arena har Örebro inte ens varit nära att ta poäng vid något tillfälle. Vi får hoppas att hemmalaget kan fortsätta att bygga vidare på den här fina och mycket meriterande sviten, och de grönvita borde ha ett massivt mentalt övertag på de rödsvarta.

Turerna kring Juhamatti Aaltonen tycks nu ha kommit till ett slut och den finske bohemen ser ut att vara historia i Rögle BK. Meningarna bland supportrarna är mycket delade kring Aaltonens förträfflighet och Chris Abbots beslut att ställa honom åt sidan. Personligen hade jag betydligt högre förväntningar på finnens prestationer och jag var övertygad om att han skulle vara i topp i poängligan i SHL. Det är han inte ens i närheten av, varken assist- eller målmässigt. Det går alltid att argumentera för att omgivningen inte är tillräckligt bra eller spetsig nog att förstå Aaltonens genialitet, men det är att göra saker och ting lite väl enkelt för sig.

Dagens ishockey handlar om så mycket mer än att bara kunna slå en eller två bra passningar per match i powerplay, och när det gäller spelet utan puck är Aaltonen både en belastning och en säkerhetsrisk. Rögle är tyvärr inte i en position att man har råd att ha en spelare som inte gör jobbet fullt ut i alla lägen, och jag tror Chris Abbott har gett honom chansen att höja den här delen av sitt spel. Men det önskemålet tycks inte Aaltonen varit intresserad av att möta, eftersom det nu verkar ha skurit sig fullständigt. Nog om det.

Vi kan nog räkna med ett desperat spelande Örebro i eftermiddag och framför allt får vi se upp med kedjan Wandell, Manninen och Sallinen. De har producerat i stort sett hela säsongen och varit Örebros ledande offensiva formation. Det gäller att få tryck i Örebros zon, för de har haft stora problem att få ordning på sitt försvarsspel. Kan vi få deras backar att vända på sig, samtidigt som våra backar vågar fylla på, kommer det att bli stora ytor för hemmaspelarna..

Rögles nycklar i matchen:

  • Tålamod och noggrannhet. Jag räknar med en mycket jämn och tät match idag. Det gäller extremt mycket för båda lagen och Örebro kommer garanterat att spela tillknäppt och vänta på kontringslägen. Tålamod och noggrannhet runt blålinjerna kan bli det som till slut avgör.
  • Powerplay. Spelet i numerärt överläge hackar betänkligt och det vill till att Rögle snabbt får ordning på den här spelformen. Inte minst för att undvika alla diskussioner kring att Aaltonen saknas… Prioritera enkelhet framför tjusiga spelkombinationer, så kommer det garanterat att lossna.
  • Intensiteten. Det tog två perioder mot Brynäs senast innan Rögle-motorerna brummade igång, men i eftermiddag får de gärna vara i drift från start. Örebro är ett skridskostarkt lag och ska vi vinna idag vill det nog till att vi matchar deras intensitet och fart.