Välj en sida

Tre raka förluster ska helst inte bli fyra i kväll när Brynäs gästar Lindab Arena. Men Rögle ställs inför tuffast tänkbara uppgift, där gästerna från Gästrikland haft en märklig förmåga att spela riktigt bra i ungefär varannan match. En perfekt bortamatch mot HV71 – där Brynäs vann med 4-2 – följdes upp av en mindre bra insats mot Malmö hemma i senaste omgången (förlust med 4-1). Så om mönstret håller i sig kan vi räkna med ett riktigt skarpt bortalag i kvällens möte. Säsongens tidigare möten mellan lagen har resulterat i två segrar för Rögle och en seger för Brynäs (samtliga matcher avgjorda under ordinarie tid).

Å andra sidan brukar den typen av uppgifter passa Rögle bättre än att möta en bottenkollega där man förväntas vinna. Återstår att se om det fortfarande är en sanning som gäller. Men Rögle gör nog klokt i att fortast möjligt bryta den växande förlusttrenden, för att skaffa sig lite momentum i den allt tätare striden runt kvalstrecket. Samtidigt som Rögle tar sig an Brynäs, möts Mora och Karlskrona i Jalas Arena. En eventuell Rögle-förlust i kväll kan innebära att vi återigen halkar ned på fel sida strecket, om Mora samtidigt tar poäng mot KHK.

Det ska bli väldigt spännande att se vad nyförvärvet Olle Liss går för i SHL-sammanhang. Jag tror att han med sin spelstil kan passa bra in i det spelsätt som Cam Abbott försöker implementera och det bör också innebära en injektion till andra spelare i laget. Kortsiktigt brukar nyförvärv kunna ha en positiv effekt på sin omgivning, där alla anstränger sig lite extra för att visa vad de verkligen går för.

När det gäller Aaltonens vara eller inte vara i Rögle BK, är jag personligen lite kluven. Det är få av oss som har någon inblick i det som händer bakom kulisserna, men min känsla är att Aaltonen inte är en spelare som stärker lagsammanhållningen och känslan av “vi mot resten av världen”. Det är just den känslan som är livsviktig att försöka skapa just nu i Rögle, och även om Aaltonen i sina bästa stunder är en tillgång för laget tror jag samtidigt att han under nuvarande omständigheter mer är en belastning. Det glimtar till alldeles för sällan för att tränare och lagkamrater ska ha överseende med hans egenheter och udda personlighet. Just där tror jag att det skaver en hel del nu och det är säkert anledningen till att lagledningen väljer andra spelare före honom i hierarkin.

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Powerplay. Det känns som om Rögle ännu inte hittat rätt i den här spelformen. Det har dribblats alldeles för mycket med olika konstellationer och när vi väl får chansen med en man mer på isen, verkar det ofta som om spelarna inte riktigt vet vad de ska göra med pucken. Jag tycker det saknas tydliga linjer och idéer för ett uppställt PP-spel. Jag skulle önska betydligt fler skott och att man t ex placerar Jalasvaara framför mål, för att skymma och störa backarna.
  • Skärpan och fokuseringen. Det var si och så med den i mötet med Skellefteå senast. De enkla misstagen var tillbaka och det kostade snabbt två baklängesmål. På den här nivån har man inte råd att bjuda motståndarna på någonting, då straffar det sig ofta i form av baklängesmål. Så alla huvuden på skaft och att spelarna väljer enkla lösningar istället för att chansspela.
  • Matchstarten. Med sviktande form kan det vara viktigt att få en bra start och förhoppningsvis ett ledningsmål. Därför hoppas jag att Rögle kommer ut hårt i första perioden och försöker sätta Brynäs under press, då vet vi att Gävle-laget har problem att freda sitt mål. Och kedjan med Jensen, Clark och Boqvist gillar inte att spela i egen zon…