Välj en sida

Ikväll drar tävlingssäsongen 2021/22 igång för Rögle BK. Då kliver laget för första gången in i en CHL-turnering, där de grönvita ska mäta sina krafter med schweiziska Zug, tyska München och danska Sønderjyske. Tre träningsmatcher har spelats sedan ispremiären i början av augusti, där samtliga slutat med seger för Rögle mot i tur och ordning Frölunda, Oskarshamn och Troja-Ljungby. Jag tror vi är många som är väldigt nyfikna på hur det här lagbygget står sig när det blir spel om poäng, och där kommer vi att få en första indikation i veckans möten i Halmstad Arena mot Zug och München.

Med undantag för en relativt orutinerad och oprövad backsida, tycker jag att säsongens lagbygge ser både bra och spännande ut. Kan vi som de senaste säsongerna få tillräckligt många frågetecken till att bli utropstecken, så kan det till och med bli riktigt bra till slut. Med forwartdstillskott som Kelleher, Lantosi, Larsson och Stål-Lyrenäs skulle jag drista mig att påstå att vi totalt sett blivit aningens vassare offensivt, även om tappet av poängspelare som Zaar och Ryfors självfallet kommer att märkas. Samtidigt känner jag att vi med spelare som Kelleher och Ludvig Larsson breddat våra kreativa verktyg i en avgörande spelform som powerplay. Dock har vi tappat en stor portion arbetsmoral i spelare som Matson och Andersson, och där ska det bli spännande att se vilka spelare som axlar just de rollerna.

Jag tror att Chris Abbott i stora drag är nöjd med sitt bygge, även om jag också är säker på att han känner att det saknas någon bräda här och där i defensiven för att slutresultatet skulle vara att betrakta som fulländat. Därför kan vi nog räkna med att bygget både kommer att kompletteras och renoveras under resans gång.

Vid sidan av Skellefteå har Rögle för tillfället SHL:s yngsta trupp, med en genomsnittsålder på 24,46 år. Jämför man den siffran med förra säsongen, så har medelåldern sjunkit med närmare ett helt år (25,42). Det kan kanske tyckas vara en marginell skillnad, men totalt sett innebär det att rätt många år av rutin har försvunnit till den här säsongen. Därför blir matcherna i CHL viktiga värdemätare för hur väl laget står sig mot tuffare motstånd i tävlingssammanhang. Tyvärr saknas Erlend Lesund i veckans båda matcher, då han är iväg och OS-kvalar med sitt Norge. Lesund är en viktig och rutinerad defensiv kugge i Rögles backlinje, som garanterat kommer att få bära mer istid den här säsongen jämfört med de två föregående som han spelat i grönvitt. Även nyförvärvet Robert Lantosi är iväg på OS-kval med sitt Slovakien och missar därför också de två inledande CHL-matcherna.

Frågan som vi säkert är många som vill ha svar på, kan förhoppningsvis få några delsvar de kommande två veckorna: Har Cam & Co lyckats skapa ännu en grönvit vinnarmaskin?

Foto: Bildbyrån